Alles wat u wilt weten over hommelnesten

In het voorjaar kun je de hommelkoninginnen, met hun typerende lage zigzagvlucht, zien zoeken naar een geschikte nestplaats. Het hangt sterk van de soort hommel af waar die zich zal bevinden, variërend van schuren tot bomen en holen van knaagdieren. Maar meestal heeft de koningin een voorkeur voor droge donkere, niet te hete holten. Een nest kan uiteindelijk zo’n 400 hommels bevatten. Soms komt het voor dat een koningin jouw tuin uitkiest voor haar nest.

Je kunt het in jouw tuin natuurlijk zo aantrekkelijk mogelijk maken voor hommels om zich te vestigen. Dat begint met het planten van bloemen die als voedsel dienen voor de koningin in het vroege voorjaar. Bij de Bijenstichting vind je een ruime keuze aan biologische zaden.


Als je graag wilt dat een hommelkoningin zich op een bepaalde plaats in je tuin gaat vestigen, dan kun je een geschikte nestplaats maken: zet hiervoor een omgekeerde bloempot in de grond en gebruik leisteen of een tegel om eventuele drainagegaten af te dekken om de regen buiten te houden. Leid een slang of pijp ondergronds naar de pot en laat een prominente ruime ingang achter. Zorg ervoor dat je drainagegaten in de leiding maakt. Vul tot slot met een  handvol nestmateriaal, zoals oud ‘beddengoed’ van een hamster of cavia.

In het hommelnest vestigt zich hopelijk de hommelkoningin Zij legt eieren en werksters  voeren voedsel aan en brengen de nakomelingen groot. Het nest is vaak een rommelig geheel. Schrik niet van dode bijen of larven in de buurt van het nest: die worden naar buiten gegooid om de rest van de kolonie te beschermen tegen ziekten en het nest schoon te houden. Vind je een hommelnest in de tuin, laat het dan vooral met rust. Hommels zijn niet agressief, dus laat ze begaan voor een aantal maanden, totdat het nest vanzelf in het najaar afsterft. Wil je het volgende jaar niet weer op dezelfde plek een nest, sluit dan het nest na het afsterven laat in het najaar af. Een actief hommelnest verplaatsen is een specialistisch werkje en niet zonder risico. Vernietigen is gezien de huidige zorgwekkende bijenstand ook geen verantwoorde optie.   Heb je een hommelnest op een ongewenste plek zoals in de spouwmuur of onder de veranda, bedenk dan dat hommels geen schade aanrichten aan je huis. Ze eten geen hout zoals wespen en laten geen troep achter. Het zijn liefhebbende en nuttige dieren waarmee het prima samenleven is. Wil je dit toch het volgende jaar niet meer? Plaats dan in november bijenbekjes in de ventilatiesleuven.