Biologische siertelers vragen overheid om steun voor duurzame groei

In juni bood de vereniging Biologische Sierteelt Nederland een petitie aan de Tweede Kamer aan met plannen om de biologische sierteeltsector in Nederland te ondersteunen en laten groeien. Op dit moment is slechts een klein deel – minder dan 1 procent – van de Nederlandse siertelers biologisch gecertificeerd. Toch stijgt de vraag naar biologische bloemen, en cijfers van ketenorganisatie Bionext tonen aan dat de sierteelt de sterkste groei laat zien binnen de biologische landbouwsector.

De vereniging stelt voor dat de overheid, naar voorbeeld van Denemarken, de certificeringskosten voor biologische telers dekt. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn, vooral voor kleinere bedrijven. Daarnaast vragen de telers om lagere waterschapsheffingen als erkenning voor de schonere teeltmethoden die bijdragen aan gezonde bodem, lucht en water.

Verder hopen de telers dat de overheid het goede voorbeeld zal geven door vaker biologische bloemen in te kopen voor officiële gelegenheden. "Zo kunnen we laten zien dat duurzame sierteelt mogelijk is en beter aansluit bij de milieuwensen van de samenleving," aldus Martin Heutink, voorzitter van de vereniging.

Hoewel de landbouworganisatie LTO de inspanningen waardeert, wijst zij erop dat de overstap naar biologisch niet eenvoudig is. De strenge Nederlandse regelgeving maakt de transitie lastig, en LTO pleit voor ruimere overgangstermijnen, zoals in Duitsland, om de financiële risico's voor telers te verlagen.

Ondanks deze uitdagingen blijft de vraag naar biologische bloemen groeien, wat de toekomst van duurzame sierteelt in Nederland positief beïnvloedt.