Hommels kunnen mentale beelden creëren, en hebben daarmee een 'bouwsteen van bewustzijn', suggereert onderzoek

Mensen zijn een van de weinige dieren waarvan bekend is dat ze objecten via zintuigen kunnen herkennen.
Nieuw onderzoek laat zien dat hommels in staat waren om objecten op zicht te herkennen die ze voorheen alleen hadden gevoeld.

Wetenschappers denken dat cross-modale herkenning een soort mentale voorstelling vereist. Het creëren van mentale beelden wordt beschouwd als een ‘bouwsteen’ van bewustzijn.
Als we bijvoorbeeld weten hoe een pot honing eruitziet, kunnen we hem waarschijnlijk alleen op de tast vinden op de bovenste plank van de voorraadkast.

Wetenschappers denken dat dit vermogen – cross-modale objectherkenning genoemd – in ieder geval gedeeltelijk bestaat omdat we ons het object in onze hersenen kunnen voorstellen, een vaardigheid die een “bouwsteen” van bewustzijn is.
Maar nu denkt een team van wetenschappers dat ze bewijs hebben dat hommels ook mentale beelden kunnen creëren, rapporteren ze in het tijdschrift Science.
De hommels kunnen objecten op zicht herkennen die ze alleen eerder hebben gevoeld, en vice versa, aldus co-auteur Cwyn Solvi van de Queen Mary University of London (QMUL) en Macquarie University.
“Velen hebben gedacht dat de kleine hersenen van bijen simpelweg reageren op stimuli en motorisch gedrag vertonen zonder enige interne representatie van de wereld”, zei Dr. Solvi.
Bij mensen vereist het vermogen om een cross-modale herkenningstaak op te lossen, zoals die welke de hommels hebben opgelost, mentale beeldvorming. ”
De vraag is nu of we de intelligentie van bijen hebben onderschat, of overschat hoe complex een brein moet zijn om cross-modale herkenning uit te voeren.
Dit onderzoek laat nogmaals zien dat hommels en andere bijen veel intelligenter dieren zijn dan gedacht en daarom meer bescherming zouden moeten krijgen dan ze nu ontvangen.
Voor meer informatie lees het hele artikel en video hoe hommels getraind kunnen worden.