Let op: binnenkort bloeien de lindebomen – help mee met ons hommelonderzoek!

De lindebomen staan op het punt te gaan bloeien, en dat betekent ook: tijd om alert te zijn op dode hommels. Elk jaar worden er onder bloeiende lindebomen opvallend veel hommels dood aangetroffen. Dat is tragisch, maar biedt ook een kans om meer te leren over de oorzaken — en daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Waarom sterven hommels onder lindebomen?
De hommel is een biologisch wonder: eigenlijk is hij te zwaar om te vliegen met die kleine vleugels. Vliegen kost dus veel energie. In de zomer vinden veel insecten, waaronder hommels, steeds moeilijker voedsel. Maar als de linde gaat geuren, trekt dat massaal insecten aan. Ze botsen tegen elkaar, raken uitgeput — en als de nectarproductie van de boom ook nog eens tegenvalt, krijgen ze niet genoeg energie binnen. Ze vallen neer en sterven. Dit jaar is het extra risicovol: het droge voorjaar betekent dat lindes op droge bodems vaak nauwelijks nectar produceren.

Wat kun jij doen?
Ga in jouw omgeving op pad zodra de lindes gaan bloeien. Check of er dode hommels onder liggen. Neem plastic zakjes mee om ze (één per zakje) veilig te verzamelen voor ons onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in hun lichaam.

Let op!
Controleer altijd eerst of de hommel echt dood is. Een versufte hommel kan nog steken! Gebruik bijvoorbeeld een takje om zachtjes te porren — als er geen reactie komt, kun je het beestje veilig oppakken.

Wanneer helpt suikerwater een uitgeputte hommel?

Ja, bij uitgeputte hommels die nog leven, kan een klein beetje suikerwater tijdelijk helpen om weer op krachten te komen.

Dit is vooral bekend bij koninginnen in het voorjaar, die uit winterslaap komen en extreem veel energie nodig hebben om een nest te starten.

Maar ook werksters in de zomer, bijvoorbeeld onder lindebomen als ze letterlijk van uitputting uit de lucht vallen, kunnen baat hebben bij een snelle energieboost.

Belangrijke voorwaarden:

Alleen bij individuen die nog leven maar versuft zijn. Dode hommels help je er niet mee, uiteraard.

Gebruik een mengsel van witte kristalsuiker en water in een 1:1 verhouding. Geen honing! Honing kan ziektes bevatten die overdraagbaar zijn op wilde bijen.

Bied het suikerwater aan op een lepeltje of schoteltje, nooit met een druppelaar in het beestje zelf — dan kunnen ze stikken.

Maar let op:

Dit is een noodmaatregel. Als veel hommels tegelijk neervallen door voedseltekort, droogte of pesticiden, helpt suikerwater individueel misschien even, maar het lost het structurele probleem niet op.

En: niet standaard suikerwater in de tuin zetten. Dat kan bijen aantrekken die dan geen bloemen meer bezoeken, en het verstoort natuurlijke voedselvoorziening.

Conclusie:

Ja, bij een versufte hommel kan het een leven redden. Maar gebruik het bewust en met mate. Beter nog is zorgen voor bloeiende planten in droge periodes, zodat hommels hun energie uit échte nectar kunnen halen.

Samen kunnen we meer te weten komen over de impact van droogte, voedselgebrek én bestrijdingsmiddelen op deze kwetsbare bestuivers.

Wil je dode hommels insturen?  Doe het wel volgens deze instructies!