Maai Mei Niet

Maai in de maand mei je gazon niet en laat de planten in bloei komen voor bijen en andere insecten.

Maai Mei Niet 2021

Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor bijen en vlinders.  

In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte. 

Maai Mei Niet is in Belgie een project van Knack, met steun van KULeuven/Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur

De Bijenstichting promoot in 2021 dit project in Nederland en wil het project in 2022 in Nederland verder uitrollen.

Hoe kun je meedoen?

Stap 1: Groeien

1/5 – 28/5

Laat je gazon (ofeen gedeelte van) je gras gewoon groeien.


Maak ondertussen foto's van de bloemen die verschijnen en de bijen die erop voorkomen!

Stap 2: Tellen

29/5 – 30/5
Tel dit weekend de bloemen in 1m² van je lange gras. Wanneer je de resultaten ingeeft op de Knack Maai Mei Niet website, krijg je meteen jouw persoonlijke nectarscore via e-mail.

Stap 3: Verwerken

31/5 – 8/6

Onze experts van KU Leuven verwerken alle data en berekenen de nationale nectarscore


Ontdek intussen onze tips & tricks voor een gezond gazon.


Stap 4: Resultaten

9/6

Ontdek de nationale nectarscore in Knack en hier op de website!

Waarom Maai Mei Niet

Wist je dat je door niets te doen een grote bijdrage kunt leveren aan onze natuur? 

Alle gazons van de tuinen in Nederland zijn gelijk aan de oppervlakte van 11.000 voetbalvelden.


Doe mee aan Maai Mei Niet en maai de hele maand mei (een deel van) je gazon niet of minder. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken. Stuur tijdens het bloemen telweekend van 29 en 30 mei door hoeveel bloemen je telt in één vierkante meter van je lange gras, en wij berekenen jouw persoonlijke nectarscore. Zo weet je hoeveel nectar jouw gazon heeft geproduceerd voor de bijen, vlinders en andere bestuivers. Met Maai Mei Niet wil Knack en haar partners helpen om de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. 

De Bijenstichting is positief over dit initiatief omdat het direct de voedsel voorziening van bijen verhoogd. 

Nuttige informatie 

Informatie fiche

In deze informatiebladen staan de bekendste planten beschreven die in het gazon groeien als je niet maait. Bovendien een overzicht van een aantal bijen en andere insecten die op deze bloemen af komen.

Telformulier

Gebruik dit formulier om eind mei de bloemen in je tuin te tellen. Tel het aantal bloemen van 1 m2 gazon dat je niet hebt gemaaid met behulp van de informatie fiches die je via de button links kunt downloaden

Maak foto's

Op 20 mei is het World Bee Day: thema is Kijk en verwonder.


Hoe mooi is het om op deze dag te gaan kijken en bloemen met bijen te fotograferen in jouw ongemaaide gazon.

Zet je gazon op de digitale kaart

Hoe leuk is het als we kunnen zien hoeveel gazoneigenaren in Nederland meedoen met de Maai Mei Niet actie. Geef jouw gazon op voor de digitale kaart van Nederland.

Laat zien dat je niet maait

Plaats de maai mei niet sticker in je tuin

Bekijk de digitale kaart van Nederland met alle bloeiend gazons:

Naast je gazon kun je nog veel meer voor bijen doen.

Niet alleen je bloeien gazon bied kansen voor bijen en andere insecten. 

Je kunt honingbijen, hommels! en diverse solitaire bijensoorten helpen door een bloesemboog te creëren. Een bloesemboog is een periode van het vroege voorjaar tot aan het late najaar met bloeiende planten in de tuin. Doordat er steeds voedsel beschikbaar help je met name de hommels. Zij moeten namelijk constant voedsel verzamelen voor zichzelf (nectar) en stuifmeel voor de larven aangezien ze geen grote voorraden opslaan zoals honingbijen.


Hoe 'maak' je een bloesemboog?

Dit kun je bereiken door in je tuin meerdere type beplanting aan te planten. 

  • Vroeg bloeiende bloembollen zijn de eerste voedselbron eind winter, begin voorjaar. Denk hierbij aan sneeuwklokjes, blauw druifje, krokus, botanische tulpjes. In onze webshop verkopen we bij-vriendelijke bloembollen. Let op cultuurtulpen leveren geen voedsel voor bijen net als andere gevuldbloemige bloembollen. Ook is het zeer belangrijk om gifvrije bloembollen te kopen. Want anders voer je de bijen met gif!
  • Vroegbloeiende vast planten: zij zorgen voor een aansluitende bloei. Denk hierbij aan soorten als witte- en paarse dovenetel, longkruid.
  • Eén- en twee jarige planten: door in het vroege voorjaar deze te zaaien bloeien deze planten in begin-midden zomer. We verkopen diverse inheemse- en cultuursoorten in onze webshop.
  • Heester en bomen. Ook hier zijn diverse soorten die in het voorjaar/zomer voedsel leveren. Een ondergewaardeerd soort is Sporkehout of Vuilboom, een 'saaie' heester maar wel een topplant voor bijen! In de vervolg modules gaan we soortenlijsten behandelen.
  • Klimplanten: ook hier diverse voedselplanten als bijvoorbeeld van een topplant is de klimop. Deze bloeit laat in het najaar en is vaak de laatst bloeiende plant aan het eind van het seizoen. Op een zonnige dag zoemt deze plant door bezoek van honingbijen en hommels. Er is zelfs een gespecialiseerde solitaire bij die afhankelijk is van deze plantensoort, de Klimopbij.
  • Water- en oeverplanten kunnen ook voor voedsel zorgen, een voorbeeld is de watermunt.
  • Dakbeplanting: Ook hier zijn mogelijkheden. Een sedumdak is daarvan een voorbeeld.

Tips:

Behoefte aan zaai- en planttips? We hebben een pagina vol met tips. Bezoek deze pagina snel!
Op zoek naar gifvrije zaden, planten, knollen en bollen? Neem een kijkje in onze webshop

Wil je je verdiepen in een boek over voedselplanten voor bijen? Dan raden we het Plantenvademecum voor bijen, vlinders en biodiversiteit in tuinen aan. 

Te koop in onze webshop.

Wil je leren welke plantensoorten door welke bijensoorten worden bezocht dan kun je daarvoor onze online cursussen gaan volgen
Wil je elke week een gratis bijenportret ontvangen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Organisatie Maai Mei Niet

Maai Mei Niet is in België een project van:

met steun van:

Partners

nullnull

nullnull null

nullnull

arrow_drop_up arrow_drop_down