NGO’s vechten goedkeuring van glyfosaat aan bij EU Hof
Terwijl de Europese Commissie op het punt staat om het controversiële herbicide glyfosaat in de komende dagen formeel opnieuw goed te keuren, zijn Pesticide Action Network (PAN) Europe en 4 lid-organisaties van plan om de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat aan te vechten bij het Europese Hof. Deze organisaties zijn experts op het gebied van de beoordeling en regulering van pesticiden en hebben veel ervaring met Europese en nationale rechtbanken.
Volgens Dr. Martin Dermine van PAN Europe is deze goedkeuring in strijd met EU-pesticidewetten, die gezondheid en biodiversiteit boven economische belangen stellen. Hij benadrukt dat de goedkeuring negeert wat onafhankelijke wetenschappers over glyfosaat hebben ontdekt en de wens van de meerderheid van de Europeanen.
De EU-Commissie staat op het punt glyfosaat opnieuw goed te keuren voor 10 jaar, ondanks dat grote EU-lidstaten zich van stemming onthielden of tegen stemden. Wetenschappers uiten kritiek op het EU-beoordelingssysteem voor pesticiden, waarbij onderzoek van producenten vaak de overhand heeft boven onafhankelijke studies. Dr. Pauline Cervan en Dr. Peter Clausing wijzen op de tekortkomingen in de evaluatie van glyfosaat door EU-autoriteiten.
Margriet Mantingh van PAN Nederland benadrukt de directe gezondheidsrisico's van glyfosaat, terwijl Dr. Angeliki Lysimachou en Dr. Helmut Burtscher de milieu-impact ervan aan de kaak stellen. Martin Dermine concludeert dat de hernieuwde goedkeuring van glyfosaat toont dat de EU-Commissie de voorkeur geeft aan de agro-industrie en negeert de wetenschappelijke gevaren van de stof. Hij benadrukt dat glyfosaat verboden zou moeten worden volgens EU-wetgeving, gezien recente uitspraken van het Europese Hof die gezondheid en milieu prioriteit geven.
Het wordt een zware rechtszaak, want er staat veel op het spel. Glyfosaat is het best verkochte herbicide in Europa en het vlaggenschip van de chemische landbouw. Bayer-Monsanto, andere producenten en bedrijven, maar ook lidstaten die voorstander zijn van glyfosaat zullen zich in deze rechtszaak aan de zijde van de Europese Commissie scharen.
Glyfosaat is ook ontzettend schadelijk voor bijen daarom steunt de Bijenstichting deze actie volledig en zal als er nieuws te melden valt dit melden via nieuwsberichten en sociale media.
Lees hier het hele persbericht.