Zal biodiversiteitstop resultaten boeken?
Van 7 - 19 december 2022 in Montreal, Canada, zullen regeringen van over de hele wereld samenkomen om overeenstemming te bereiken over een nieuwe reeks doelen om wereldwijde actie tot 2030 te leiden om het natuurverlies een halt toe te roepen en om te keren.
De natuur is cruciaal om de Sustainable Development Goals te halen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Goedkeuring van een gedurfd mondiaal biodiversiteitskader dat de belangrijkste oorzaken van natuurverlies aanpakt, is nodig om onze eigen gezondheid en welzijn naast die van de planeet veilig te stellen.
Wat moet er gebeuren op COP 15:
- Goedkeuring van een billijk en alomvattend kader dat gepaard gaat met de middelen die nodig zijn voor de uitvoering
- Duidelijke doelstellingen om overexploitatie, vervuiling, versnippering en niet-duurzame landbouwpraktijken aan te pakken
- Een plan dat de rechten van inheemse volkeren waarborgt en hun bijdragen als rentmeesters van de natuur erkent
- Financiering voor biodiversiteit en afstemming van financiële stromen op de natuur om financiën te stimuleren in de richting van duurzame investeringen en weg van milieuschadelijke investeringen
Wetenschappers waarschuwen dat een miljoen soorten met uitsterven worden bedreigd als gevolg van de klimaatcrisis en andere bedreigingen, zoals vervuiling en ontbossing.
Landen moeten doelstellingen aannemen om het verlies aan biodiversiteit de komende tien jaar te stoppen, en een coalitie van meer dan honderd landen roept om 30 procent van alle land- en oceaanecosystemen te beschermen tegen 2030. Maar grote boslanden zoals China, Brazilië en Indonesië zijn nog niet toegetreden tot die coalitie.