Bloembollenparade met Anne Wieggers in Vorden
Zondag 27 september staan de bloembollen centraal bij het Bijen Educatie Centrum in Vorden. Het is weer tijd om bloembollen in de eigen tuin te planten. Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, blauw druifje en sieruien plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Ook vroege bloeiers zoals het sneeuwklokje en de krokus plant je in het najaar. Daarbij zijn bloeiende bloembollen één van de eerste voedselbronnen voor bijen in het voorjaar. Dus heel belangrijk!
Anne Wieggers, de duurzame tuinvrouw van Nederland komt ook langs en geeft graag tips om bollen mooi te combineren. Onlangs verscheen haar boek ‘Duurzaam Tuinieren’ waarin allerlei nuttige tips staan om van je eigen tuin een waardevolle plek voor de natuur te maken. Zij is aanwezig om haar boek te signeren. Hieronder alvast een kort gesprek met Anne.
Hoe ben je vanuit het tuinieren gaan schrijven?
‘Dat is ontstaan toen ik tuinen ging aanleggen voor mensen. Op het moment dat ik als ontwerper vertrok, merkte ik dat de mensen dat best spannend vonden. Dus ging ik alles opschrijven. Bij mijn vertrek gaf ik de mensen een plan met alle informatie over de bollen, en planten die ik in de tuin had gezet. En ook welke beestjes werden aangetrokken door de planten en hoe je de planten moest verzorgen. Ik merkte dat ik het heel leuk vond om dit op te schrijven. Via die stukjes ben ik benaderd om over mijn eigen tuin een column te schrijven. Vervolgens ben ik in allerlei magazines gerold, waaronder het NRC. Maar het concrete van het duurzame tuin aanleggen vind ik heel fijn. Zeker als ik daarna thuiskom en weet dat de tuin heel veel goed gaat doen voor de natuur en dat de mensen blij zijn met de verschillende mooie bloemen. Door de combinatie van tuinen aanleggen en het schrijven erover bereik ik heel veel mensen. Zeker de laatste tijd, sinds corona, besteden mensen meer aandacht aan de tuin. En het blijkt dat veel mensen vragen hebben over duurzaam tuinieren’, aldus Anne.
Wat houdt dat in duurzaam tuinieren?
‘Ik probeer regionaal te kijken naar de soorten en gewassen en daar pas ik de beplanting op aan. Alle planten die ik in de grond zet voegen iets toe voor de natuur. Die zijn goed voor ‘bestuivers’. Ik maak meestal een mix van inheemse planten en sierplanten, zodat de minder kritische insecten ontzettend veel kunnen eten en drinken. En de specifieke soorten bediend worden via de inheemse planten. Dan zit niemand elkaar in de weg. Het ziet er altijd mooi uit. De mensen worden er blij van, maar het is ook goed voor de insecten’, vertelt Wieggers enthousiast.
Wat kun je vertellen over de maand september?
‘September is voor mij de start van het tuinjaar. Deze maand zet je de vaste planten en de bollen in de grond. Ik ben zelf heel gek op krokussen en allium, wel onbespoten. De zomer is bijna voorbij, maar als je nu met de bloembollen aan de slag gaat, dan til je jezelf over de winter heen. Zodat je kunt uitkijken naar de prachtige bloemen in de lente.’
Gifvrije bloembollen belangrijk voor de Bij
Jaap Molenaar, directeur van het Bijen Educatie Centrum benadrukt de noodzaak van goede bloembollen voor de bijen. ‘Het is belangrijk dat de bloembollen gifvrij zijn opgekweekt, anders ‘voer’ je de bijen giftig stuifmeel! Slechts een klein deel van de bloembollen is gifvrij gekweekt. Het Bijen Educatie Centrum verkoopt al enkele jaren gifvrije bloembollen van Nederlandse kwekers die geschikt zijn voor bijen en hommels’, aldus Jaap Molenaar. ‘Dit zijn verwilderingssoorten waar je meerdere jaren plezier van hebt. In de informatiekraam geven we informatie over de bloembollen en het belang hiervan voor bijen. Maar ook voor praktische tips kun je hier terecht.’
Praktische informatie
Op zondag 27 september tussen 11.00 uur en 15.00 uur kan iedereen zijn bestellingen ophalen die via de webshop zijn gekocht en ook nieuwe bloembollenpakketten kopen in de kraam. Uiteraard is het ook mogelijk een kijkje te nemen in de demonstratietuin.
Adres: Bijen Educatie Centrum | Lindeseweg 2, Vorden.
Aanmelding is gewenst. en kan via dit formulier.