Hommels hebben het moeilijker dan andere bijen

Je tuin bijvriendelijk maken, dat betekent héél veel voor insecten, meer dan u denkt zelfs! 

Hommels hebben het, nog meer dan andere bijen en insecten, moeilijk om nakomelingen te krijgen. Door gebruik van bestrijdingsmiddelen, de versnippering van natuurgebied , vervuiling van het milieu en de vermesting hebben bijen het moeilijk. Voor hommels komt daar bij, dat ze een langere levenscyclus hebben dan de meeste andere wilde bijen. Daardoor hebben ze langer behoefte aan voedsel en nestruimte, terwijl door maaibeleid van de overheid het voedsel te vroeg in het seizoen verdwijnt. Er zijn nog maar 6 algemeen voorkomende hommelsoorten in Nederland en we moeten er alles aan doen om deze te behouden, zegt Linde Slikboer, projectleider bij EIS, Kenniscentrum Insecten in Leiden.

Hommels zijn sociale dieren die in kolonies leven met een enkele koningin. Ze hebben een lange tong, waardoor niet alle bloemen geschikt zijn als voedsel en hun levenscyclus is veel langer dan die van andere bijen. Kortom, de hommel heeft onze hulp hard nodig.

Onze tuinen kunnen een prima leefgebied zijn voor hommels en al die tuinen samen vormen een enorm oppervlak, waardoor we écht verschil kunnen maken. U kunt kiezen voor bloeiende planten in plaats van tegels.

Kies dan wel voor geschikte, gifvrije, planten en zaden. In de webshop van de Bijenstichting  kunt u deze terug vinden. Ook is op de website volop informatie te vinden over het aanleggen van de bijvriendelijke tuin ()  en kunt u bijvoorbeeld een workshop hommelherkenning volgen. Zo kunnen we nog lang genieten van deze prachtige, harige, vriendelijke tuinbewoners.