Red de wilde bijen: doe mee aan ons unieke onderzoek!
Sinds het baanbrekende boek Silent Spring van Rachel Carson weten we hoe schadelijk pesticiden kunnen zijn voor de biodiversiteit. Recent onderzoek toont aan dat bestrijdingsmiddelen in natuurgebieden alomtegenwoordig zijn – zelfs in Natura 2000-gebieden in Nederland. Insecten blijken gemiddeld besmet met 16,7 verschillende pesticiden, zo blijkt uit Duits onderzoek. De impact op wilde bijen is zorgwekkend, maar onvoldoende in kaart gebracht.
Daarom starten we in Nederland een groot citizen science-project. Tussen 14 februari en 30 juni 2025 verzamelen we dode hommels om te onderzoeken:
Help mee dit belangrijke onderzoek mogelijk te maken en draag bij aan het beschermen van onze bijen en biodiversiteit! 🌱🐝
De Bijenstichting en PAN-Nederland willen bewijzen dat de pesticiden in ons milieu een negatieve invloed hebben op hommels en andere bijen. We zoeken mensen die samen met ons dode hommels willen verzamelen.
Meld je aan via het formulier.
We zoeken meer deelnemers voor het onderzoek. Help jij mee?
Deel het onderzoek met je familie, vrienden, buren, collega’s of studiegenoten.
Pesticiden zijn inmiddels alomtegenwoordig in de natuur. Dit heeft een negatieve impact op mens en milieu.
Meld je aan voor de nieuwsbrief van PAN-Nederland.
Bijen spelen een vitale rol op deze wereld. Toch staat hun toekomst onder druk. Samen kunnen we hier iets aan doen.
Meer weten?
Kunnen we kort over zijn: ja. Het lange antwoord is dat er de laatste jaren steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de negatieve impact van pesticiden, onder meer door het burgerinitiatief Meten=Weten, CLM Onderzoek en Advies, Bee Foundation, en door Pesticides Action Network (PAN) Netherlands. Van eerstgenoemde verscheen bijvoorbeeld een rapport met de onheilspellende titel Een nevel van bestrijdingsmiddelen. Daarin wordt aangetoond dat “bestrijdingsmiddelen alomtegenwoordig zijn in Natura 2000-gebieden in Nederland”. “In 64 luchtfilters werden in totaal 70 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden en in 39 monsters van eikenbladen 53 verschillende bestrijdingsmiddelen.”
CLM deed meerdere opeenvolgende jaren onderzoek naar de aanwezigheid van pesticiden op ‘bijenplanten’ die te koop zijn bij reguliere tuincentra. In het meest recente rapport lezen we: “Op de 96 bemonsterde planten zijn in totaal 279 residuen aangetroffen. Gemiddeld gaat het om 2,9 residuen per plant en een gemiddelde concentratie aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen per plant van 1,51 mg/kg. In totaal zijn 51 verschillende stoffen gevonden en waren 15 planten geheel vrij van residuen (16%).”
Tot slot een uitstapje naar onze oosterburen: in Duitsland werd onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van pesticiden in vliegende insecten die zich bevonden in natuurgebieden grenzend aan landbouw. Daarbij werden 47 verschillende pesticiden aangetroffen, “and insect samples were on average contaminated with 16,7 pesticides”.