Rosse metselbij

Rosse Metselbij

Bijenportretten: Rosse metselbij (Osmia bicornis)

Grote kans dat deze bijensoort in uw tuin nestelt. Een holte in een tuintafel is al een geschikte nestplek.

 Het komt vaak voor dat als er een bijenhotel is geplaatst dat dan pas deze bij opgemerkt wordt.

Vanaf maart verschijnt de rosse metselbij. Eerst komen de mannetjes tevoorschijn en blijven in de buurt van het nest in afwachting van de vrouwtjes die kort erop volgen. Al snel wordt er gepaard.

 Daarna begint het nijvere werk van de vrouwtjes. Ze zoeken een holte met een diameter van ongeveer 6­ tot 7 mm doorsnede. Een holte in een houten tuinstoel, een schutting, in dakriet is allemaal geschikt. De rosse metselbij is een dankbare gast van bijenhotels. Als je er een plaatst op een hoogte van ongeveer 1 à 2 meter boven de grond, een deel van de dag beschenen door de zon, dan gaat deze ongetwijfeld gebruikt worden want deze bij is behalve in de duinen en op zeer schrale zandgronden overal te vinden.

De nestholte wordt geïnspecteerd en eventueel schoongemaakt. Daarna gaat het vrouwtje foerageren. Van allerlei bloeiende planten in de tuin wordt een beetje nectar maar vooral veel stuifmeel verzameld. Dat stuifmeel blijft plakken tussen de haren van haar buik. Ze vliegt constant het nest in totdat er achterin een klein hoopje stuifmeel ligt. Daarop legt ze eitjes. Vervolgens gaat ze op zoek naar modder. Kleine kluitjes neemt ze mee en maakt daarmee voor het ei een tussenwand. Deze cyclus kost ongeveer één dag. Als deze gesloten is dan begint ze weer met het

verzamelen van nectar en stuifmeel, legt een ei en weer een tussenwand. Ze gaat zo door totdat ze voorin de nestgang uitkomt waarna deze uiteindelijk ook weer met modder wordt afgesloten. Aan het dichtmetselen van het nest dankt de bij zijn naam metselbij.

In totaal kan 1 vrouwtje wel 12 van deze broedcellen aanleggen maar vaak zijn het er ongeveer 5 tot 6 stuks.

Als je een bijenhotel neerhangt kan het gebeuren dat vele gangen worden gevuld. Dat komt omdat meerdere vrouwtjes bij elkaar in de buurt nestelen. Het is dan een enorme drukte.

Vanaf juni wordt het ineens rustig. De vrouwtjes zijn klaar met het nestelen, hun taak is voorbij en sterven dan.

Het ei komt tot kieming en de larf eet het stuifmeel en nectar. Daarna gaat het verpoppen. Deze pop blijft in rust, pas na de winter in maart komt de pop uit en komt tevoorschijn.

In de voorste cellen zitten mannetjes, deze komen als eerste uit. Achterin de gang zitten de vrouwtjes die daarna tevoorschijn komen. Dan begint de cyclus van paren en eieren leggen weer opnieuw.

Weetje: Metselbijen zijn goede bestuivers van fruitbomen. Door de problemen bij honingbijen (bijensterfte) worden steeds vaker metselbijen in houtblokken ‘geteeld’ en in fruitboomgaarden geplaatst.

Voedsel:    

Vele vroeg bloeiende vaste planten (maart-­april bloeiend) zijn geschikt.    

Belangrijk is om op te letten dat het  geen gevuld bloemige typen zijn. In    

dit soort bloemen kunnen bijen  nauwelijks stuifmeel of nectar verzamelen. Favoriete planten zijn longkruid, aalbes, kruisbes.

Nestelgelegenheid

Vaak vinden ze natuurlijke nestholten maar het is leuk om dicht bij een terras een bijenhotel te plaatsen. Je kunt de bijen dan goed bestuderen. Eng? Welnee, de bijen kunnen ons niet steken, hun angel is daarvoor te klein. Ze zijn wel druk maar niet agressief. Je kunt ze met kinderen van dichtbij bekijken. Een bijenhotel is daardoor erg educatief en kan gebruikt worden om kinderen in contact te laten komen met bijen.

Wil je elke maand een gratis bijenportret in je mailbox? Meld je dan hier aan.