gehoornde metselbij

Gehoornde metselbij

De groep van de metselbijen zijn bekende bezoekers van bijenhotels. De soorten nestelen in gaten in hout of bamboe en smeren de opening dicht met 'cement', daarom de naam metselbijen.

Vorig jaar werd de meest bekende metselbij, de Rosse metselbij, besproken. De Gehoornde metselbij lijkt in eerste instantie op de Rosse metselbij. Er zijn echter enige verschillen.

Eigenschap

Rosse metselbij

Gehoornde metselbij

Opmerking

Lengte

8-12 mm

11-15 mm

Achterlijf

Lichtroze

Oranjeachtig

Hoorntjes op de kop

Klein, licht gebogen

Groter, recht

Bij de Rosse bij zie je deze vaak niet

Verspreiding

Algemeen, in heel Nederland

Zeldzamer, schaars in noordelijke provincies

Neemt wel toe!

De Gehoornde metselbij is een van de vroegste bijen. Bij een temperatuur boven de 10°C verschijnen ze, soms al in februari.  Vanaf eind mei is deze bijensoort al niet meer te zien.

Levenscyclus:

Er is één generatie per jaar. Overwintering vindt plaats in een cocon. De soort nestelt in gaten in hout of in een lemen wand. Gaten met een doorsnede van 7-9 mm verdienen de voorkeur.

In zo’n gang kunnen tot wel 12 broedcellen achter elkaar worden gemaakt. Elke broedcel wordt afgescheiden door een tussenwand van leem vermengd met speeksel. In de voorste broedcellen zitten de mannetjes, die komen daardoor in het voorjaar het eerste uit het nest. Ze wachten de vrouwtjes op die 4-12 dagen later verschijnen en paren daar gelijk mee.

De vrouwtjes gaan op zoek naar stuifmeel. Ze verzamelen dit tussen de haren van hun buik.  Dat noemen we een buikschuier. In het nest ‘schudt’ ze de stuifmeel van haar buik en stampt ze het stuifmeel aan. Op het stuifmeel wordt één ei gelegd.

Voedsel:

De Gehoornde metselbij is niet kieskeurig, ze zoekt stuifmeel op veel verschillende planten die in het vroege voorjaar bloeien. Wel is het zo dat als één soort plant uitbundig bloeit deze bijen er de voorkeur aan geven om alleen deze plant te bezoeken. We noemen dit ‘bloemvast’; dat is ook het geval bij honingbijen. Daarom zijn Gehoornde metselbijen efficiënte bestuivers.


Nesthulp

Gehoornde metselbijen kun je helpen door een bijenhotel aan te bieden. Zorg ervoor dat de gaten 7-9 mm breed zijn en dat de randen glad zijn (geen splinters). Hang het hotel op een hoogte van ongeveer 1 meter, op een plek waarbij het minimaal een halve dag in de zon hangt.

Het is bijzonder leerzaam voor kinderen om dit te bekijken, ook omdat metselbijen totaal ongevaarlijk zijn, hun angel kan onze huid niet doorboren.

Bijenweetje:

Omdat de Gehoornde metselbij een goede bestuiver is, worden ze in Duitsland gekweekt en voor de bestuiving in fruitboomgaarden ingezet - naast de honingbij - omdat deze soort al bij lage temperaturen vliegt en bloemvast is. Het gevaar is echter dat door kweek ziektes kunnen ontstaan.

Wil je elke maand een gratis bijenportret in je mailbox? Meld je dan hier aan.

Jop de Ruiter
Door

Jop de Ruiter

op 02 Apr 2023

Wij hebben op ons balkon twee bijenkastjes met Gehoornde metselbijen, maar vragen ons af , nu ze druk aan het uitvliegen zijn , hoe ze nu "weten" dat er weer ruimte is voor de volgende generatie? Voor er weer nieuwe eitjes worden geplaatst?

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 04 Apr 2023

Beste Jop,Als je ziet dat hotel vol is. Dus alle gangen bezet dan wordt het tijd om er een nieuwe naast te hangen.

Wim
Door

Wim

op 21 May 2023

BesteNu vanavond blijken er verschillende spouwopeningen van ons witte huis druk bevolkt te zien met de gehoornde metselbij. Kan dit verder ongemak in en rond het huis opleveren?

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 28 Jun 2023

Nee hoor, brengt geen schade aan

Janna
Door

Janna

op 16 Jun 2023

Beste Jaap,15 april zijn er gehoornde metselbijen erg actief bezig geweest in ons tuin, en hebben diverse gaatjes goed afgedicht. Echter, zitten deze nog steeds dicht. Klopt dit? En wat is hier de reden van? Graag hoor ik van u.

Marins
Door

Marins

op 20 Mar 2024

Deze zijn afgesloten tegen ongewenste indringers. Volgend jaar, of eigenlijk nu, ongeveer in maart (zie net pas dat je vraag van vorig jaar is), komen ze uit en begint de cyclus weer opnieuw.

Martine Hendrickx
Door

Martine Hendrickx

op 14 Apr 2024

Ik heb sinds een tiental dagen een klein bijenhotel op mijn terras op 6 hoog. Het is ook goed voorzien van bijenplanten. De bijen begonnen al vlug af en aan te vliegen en bijna alle pijpjes zijn dicht gemetseld. Morgen een nieuw hotel hangen. Wonderlijk!!

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 16 Apr 2024

Dag Martine,Leuk dat ook op 6e etage de metselbijen actief zijn. Veel plezier ermee!!

Reactie plaatsen