Inspiratietuin Groesbeek

In het buitengebied van Groesbeek, ingeklemd tussen de natuur van ‘De Bruuk’ en het ‘Reichswald’ ligt onze inspiratietuin van ongeveer 5.000 m2 die tijdens Open Tuinen Dagen kan worden bezocht.

Op deze prachtige plek laten we graag zien hoe je een oase voor bijen kunt creëren. Raak geïnspireerd door de bloemenborders met bijvriendelijke planten, door de ecologische vijver met inheemse oeverbegroeiing of de bloemenweides met bijen voorzieningen. In de inspiratietuin is ruimte voor natuur, een volledig aangeharkte tuin ga je niet aantreffen. Het motto voor de tuin: “Wij doen ons best, de natuur de rest”.

In onze tuin vind je het volgende

Bloemenborders:

Er zijn verschillende borders in de tuin waarin een grote variatie aan bijvriendelijke planten zijn geplant. Vaste planten, eenjarige planten en wat er spontaan opkomt, wordt gekoesterd. Er zijn borders op een helling, in de zon en (half)schaduw en op vijveroevers. Het uitgangspunt van de gekozen planten is inheems, maar cultuurplanten schuwen we niet. Wij maken bij de selectie van planten voornamelijk gebruik van de Plantenvademecum van Arie Koster om te toetsen of ze geschikt zijn voor insecten en daarmee voor de tuin.

Bloemenweides: 

Er zijn twee bloemenweides in de tuin.  Een weide van ongeveer 120 m2 die ingezaaid is met het insectenmengsel 1-2 jarigen van de Bijenstichting aangevuld met Kleine ratelaar van Cruydthoeck om het gras te onderdrukken. De tweede bloemenweide is ongeveer 700 m2 en wordt door middel van sinusbeheer verschraald. Er wordt maar beperkt bijgezaaid om te kunnen zien hoe de weide zich in de loop der jaren (vanzelf) ontwikkelt.

Bijvriendelijke voorzieningen:

In de tuin zijn elementen aangebracht die wilde bijen helpen te nestelen. Achter in de tuin is een grote bijenwand van zand/leem aangelegd waarin wilde bijen, wespen en andere insecten hun thuis vinden. Ook is er een bijenhotel gemaakt waarin geëxperimenteerd wordt met verschillende nestmaterialen zoals bamboe, papier, riet en kleine leemwandjes. Verder zijn er meerdere kleine bijenhotelletjes en zandheuvels in de tuin te vinden

Informatiestand:

Bloemenzaden/bloembollen (seizoensproducten) maar ook zoekkaarten, boekjes over bijen zijn allen te koop. Voor een overzicht zie onze webshop. U bespaart verzendkosten en kunt met pin betalen. Kijk in onze agenda voor de data van de open tuinendagen.

Praktische informatie:

-    Openingstijden: de tuin is alleen tijdens onze Open Tuinen Dagen geopend voor publiek. Kijk in onze agenda voor de data.

-    Adres: Hogewaldseweg 6, 6562 KS Groesbeek 

-    Parkeergelegenheid: er is beperkte parkeergelegenheid (op het terrein of in de berm), maar kom gerust met de fiets want de prachtige omgeving nodigt daar zeker toe uit.

-    Toegankelijkheid: de tuin is helaas nog niet rolstoelvriendelijk. Honden zijn aangelijnd welkom. Er zijn voldoende zitgelegenheden aanwezig verspreid door de tuin.

-    Toilet: op het terrein is een toilet aanwezig.


Impressie

Omdat niet iedereen in de gelegenheid is om onze demonstratietuin te bezoeken plaatsen we hieronder een aantal foto's.