Wil jouw bedrijf of organisatie zich inzetten voor bijen?

Bedrijven, scholen en overheidsinstanties kunnen de Bijenstichting steunen en bijdragen aan het vergroten van bijenbewustzijn. Ontdek wat jouw organisatie kan doen en sluit je ook aan als sponsor!

Op welke manieren kan jouw bedrijf de Bijenstichting steunen?

 • Onderteken het convenant bijenbescherming;
 • Steun de Bijenstichting met een gift;
 • Zet een actie op voor de Bijenstichting om geld in te zamelen via Pifworld;
 • Steun (lokale) initiatieven (neem contact op met organisatie Bijenlint);
 • Plant of zaai drachtplanten;
 • Bouw/koop bijenhotels;
 • Neem deel aan een workshop (of vraag een in-company workshop aan);
 • Schakel de Bijenstichting in voor een betaald advies.

Voor het onderwijs/educatie

Wij bieden scholen diverse mogelijkheden om in het onderwijs bewustwording te creëren voor bijen. Dit kan bijvoorbeeld door:

 • De schoolkrant biedt inspiratie om te gebruiken in het lesprogramma
 • De Bijen zoekkaart en het boekje 'Bijen in Beeld' bieden mogelijkheden om in biologielessen op zoek te gaan naar wilde bijen in de omgeving van de school
 • Het klassikaal maken van bijenhotels en ophangen in de omgeving van de school
 • Als er een schooltuin is kan daarin drachtplantenzaad worden gezaaid om bijen van voedsel te voorzien
 • Inzet van lokale imkers(verenigingen) om groepen kinderen te ontvangen en uitleg te geven over honingbijen.

Voor organisaties

Elke organisatie die voldoet aan een of meer van onderstaande punten kan zich aanmelden:

 • De organisatie onderschrijft alle uitgangspunten van de Bijenstichting
 • De organisatie organiseert een activiteit die betrekking heeft op bijen en bijdraagt aan de doelstellingen van de Bijenstichting. (Bijvoorbeeld Landelijke Zaaidag voor bijen)
 • De organisatie draagt de uitgangspunten en doelstellingen uit via zijn/haar communicatiekanalen en verwijst naar de website van de Bijenstichting
 • De Bijenstichting bij de achterban onder de aandacht brengen
 • Via communicatiekanalen (tijdschrift/website) te verwijzen naar de Bijenstichting (www.bijenstichting.nl)
 • Wil het Convenant bij-vriendelijk handelen ondertekenen 

Voor overheden

De Bijenstichting roept overheden op om deel te nemen aan het Bijenlint. Lees daarvoor de doelen en uitgangspunten van het Bijenlint. De overheid heeft een belangrijke invloed, en kan als ‘motor’ lokale initiatieven ontplooien. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Via communicatiekanalen aandacht besteden aan het Bijenlint
 • Het Convenant bij-vriendelijk handelen te ondertekenen en anderen stimuleren om hetzelfde te doen
 • In contact treden met organisaties in de regio om ze te stimuleren om gezamenlijk activiteiten te ontplooien (zaaien van drachtplanten, bouwen van bijenhotels, inrichten van bijentuinen). Een goed voorbeeld is o.a. Zutphen Bijenstad

Zijn er andere ideeën en wil je deze melden? Neem dan contact op met de Bijenstichting.

Onze sponsors

Doelshop

Via Doelshop.nl kun je gratis doneren door te shoppen bij alle aangesloten webshops. Je hoeft hiervoor alleen maar door te klikken naar de webshop (zoals Bol.com, Coolblue en/of Booking.com) en een aankoop te doen. Dit kost je geen cent extra!

Rechtsboven zie je het doel dat gesteund wordt zodra je gaat shoppen. Zodra je bent ingelogd, wordt jouw doelkeuze opgeslagen. Kies voor Helpdebijen en steun ons!

DoelShoppen

Via Doelshoppen.nl kun je gratis doneren door te shoppen bij alle aangesloten webshops. Je hoeft hiervoor alleen maar door te klikken naar de webshop (zoals Bol.com, Coolblue en/of Booking.com) en een aankoop te doen. Dit kost je geen cent extra!

Bovenin zie je het doel dat gesteund wordt zodra je gaat shoppen. Zodra je bent ingelogd, wordt jouw doelkeuze opgeslagen. Kies voor Bijenstichting en steun ons!

Sponsor Kliks

Met SponsorKliks kan je zelf een financiële bijdrage leveren aan Bijenstichting Educatie, zonder dat het jou een cent extra kost!

Bestel online een pizza via Thuisbezorgd en Bijenstichting ontvangt hiervoor geld in de clubkas.

Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar Bijenstichting Educatie.

BAZA

Baza Seeds is een creatief zaadhandels- en productiebedrijf, dat buitengewone producten ontwikkelt met zaden als basis. 


Hun jarenlange ervaring (sinds 1947) met zaden, in combinatie met de creativiteit van ons team, heeft geresulteerd in een frisse, niet-seizoensgebonden collectie, die een breed publiek aanspreekt.


Baza Seeds verkoopt zoveel mogelijk biologische en duurzame producten. Ook de niet biologische zaden zijn niet met Neonicotinoiden behandeld.


Enkele BAZA producten als de kweektuintjes worden ook in onze webshop verkocht, waarvan de opbrengst naar de Bijenstichting gaat.

BlueGear

BlueGear is gespecialiseerd in webdesign- en development (WordPress, Joomla, Magenta), hosting, SEO en content marketing. Zij helpen klanten bij het bouwen van een sterke online aanwezigheid en het verbinden met hun doelgroep. BlueGear bouwt samen met klanten aan drie fundamenten in marketing:

1 - Houdt u van uw bedrijf en wat u doet? Dat inspireert en verbindt. BlueGear weet hoe dat verhaal voor u gaat werken!

2 - Doet u graag iets voor de wereld of uw omgeving? Dat is bijzonder en mogen echt meer mensen weten!

3 - Zoekt u een vaste partner voor ontwikkeling en onderhoud? Klanten die regelmatig aandacht besteden aan hun website en sociale media zijn erg succesvol. 

Sempergreen 

Sempergreen -kweker in hart en nieren- is een organisatie die de kwaliteit van leven wil verbeteren door innovaties op het gebied van duurzaam bouwen, biodiversiteit en groen in de stad. Wereldwijd levert Sempergreen producten voor groene daken, groene gevels en kant-en-klare bodembedekking. Voor de groene daken is er een speciale Bees & Butterfliesmat ontwikkelt in samenwerking met de Bijenstichting en De Vlinderstichting. Voor deze vegetatiemat is een grote variëteit aan waard- en nectarplanten geselecteerd en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de bevordering van biodiversiteit. Per verkochte vierkante meter wordt er een donatie gedaan aan de Bijenstichting. Daarnaast heeft Sempergreen ook vegetatiematten geleverd aan de demonstratietuin.

Chi Natural Life

Chi Natural Life ontwikkelt natuurlijke producten voor lichaamsverzorging en de gezondheid. We gebruiken aromatherapie als basis voor onze producten en streven naar eerlijkheid en natuurzuiverheid.

We selecteren daarom de beste (biologische) oliën en werken samen met boeren en producenten over de hele wereld. Bij Chi Natural Life hechten we veel waarde aan kwaliteit en garanderen we dat onze producten 100% natuurlijk en zoveel mogelijk biologisch zijn.

De Traay

Al sinds 1977 verwerken we bij imkerij de Traay met de grootste zorg honing. De Traay staat bekend om de heerlijke (biologische) honingsoorten, honingspecialiteiten en mooie bijenproducten en daar zijn we trots op!  De Traay werkt met 100% duurzame energie. Duurzaamheid is erg belangrijk voor de Traay; het betekent dat wij een organisatie zijn die respect heeft voor mens, dier en planeet.

Vanuit deze overtuiging werken we aan langdurige relaties met leveranciers en medewerkers.

Buurjongens

Op zoek naar een originele schutting met ruimte voor natuur? De schuttingen van de Buurjongens kunnen ingevuld worden met plantenvakken, insectenhotels, voedertafeltjes en nog veel meer. Door in de schutting ruimte te geven aan planten en dieren wordt de tuinafscheiding een verbindend element tussen tuinen.


Samen met de sociale werkplaats worden een aantal 'standaard' modellen gemaakt, maar daarnaast ontwerpen de Buurjongens ook tuinafscheidingen op maat.


Nieuwsgierig? In de demonstratietuin van het Bijen Educatiecentrum staan een aantal voorbeelden van schuttingen.

Bio-Kultura

Bio-Kultura is ervan overtuigd dat de bodem de basis is voor je planten, je tuin en bijdraagt aan behoud van de natuur. Ook vinden wij dat het niet moeilijk moet zijn om die goede en duurzame basis te leggen. Zij verkopen drie kwalitatief hoogwaardige producten die geschikt zijn voor elke plant en elk type tuin. Onze biologische potgrond, tuinaarde en mestcompost zijn biologisch gecertificeerd en met de grootste zorg samengesteld.

De Bijenstichting is verkooppunt (zie onze webshop)

Natural Bulbs logo

Natural Bulbs

"Natural zit in onze naam, omdat het uw en onze natuur en toekomst zijn waar wij om geven."


 Natural Bulbs werkt alleen samen met een kleine groep kleinschalige en gespecialiseerde bloembollenkwekers, die duurzaamheid een warm hart toedragen. De bloembollen leveren zij vers en direct vanaf de kwekerijen van deze kwekers. Inmiddels is het hen gelukt om bijna uitsluitend 100% biologische producten aan te kunnen bieden.


Natural Bulbs levert ook een assortiment bij-vriendelijke bloembollen aan de Bijenstichting en sponsort in natura.

Brouwerij Kairos

Brouwerij Kairos maakt 100% duurzaam, lokaal en biologisch bier. Wij brouwen met een ‘net positive’ gedachtegoed: wij geven meer aan de natuur dan we nemen. Wij willen de gehele bierindustrie activeren om een positieve bijdrage te leveren aan maatschappij en het klimaat. Proost mee met onze missie om net positive de norm te maken binnen de bierindustrie.

WEBSITE LIVE VANAF MAART 2024

Giving Bee

Giving Bee creëert speciaal voor werknemers van corporates en MKB-ers unieke, op maat gemaakte giftboxen, waarbij zij rekening houdt met mens en milieu. Giving bee doneert 5% van de 'beeverdienste' aan De Bijenstichting, streeft ernaar om de pakketten in te laten pakken op sociale werkplaatsen en neemt zoveel mogelijk af van lokale leveranciers.

GroendakBreda

GroendakBreda tilt ecologische tuinen letterlijk naar een hoger niveau!

Dit bedrijf onderscheidt zich van andere dakhoveniers door haar focus te leggen op het  De groendaken zijn speciaal ontworpen om de biodiversiteit een boost te geven. Dit wordt mogelijk dankzij het creëren van schuilplekken, nestelplekken, nectar houdende beplanting, boomstammen op het dak en nog veel meer. Kortom: bij GroendakBreda doen ze er alles aan om Nederland aangenaam te maken voor het gehele ecosysteem. 

Kerstpakkettenplaza.nl

Steeds meer bedrijven en instellingen maken een bewuste keuze als het gaat om kerstpakketten. Rekening houden met mens en milieu speelt daarbij een steeds groter wordende rol. De combinatie van kwalitatief hoogwaardige kerstpakketten en daarnaast kosteloos uw goede doel financieel steunen, geeft de garantie voor een origineel kerstpakket.

Bij iedere bestelling draagt Kerstpakkettenplaza een vast bedrag per kerstpakket af aan het goede doel van uw keuze.

Pireco

Wij vergroenen steden met fruit en groenten: vergroenten dus. Op die manier werken we aan meer biodiversiteit, klimaatadaptatie en bewustwording over ons voedselsysteem. Dit doen we op een sociaal inclusieve manier, zodat iedereen er de vruchten van plukt.

We zijn actief op bedrijventerreinen en binnen steden.

Strik&Stralend

Onze relatiegeschenken laten jou en de wereld stralen, vandaag en morgen. Al onze producten dragen bij aan een duurzamere wereld. Ze zijn milieuvriendelijk, biologisch, ecologisch, natuurlijk, goed voor het sociaal welzijn, gerecycled of een combinatie daarvan.

Dorien Nieuwkamer

Freelance marketing- en communicatieadviseur, stemacteur en voice. Met meer dan 30 jaar ervaring, heb ik het voorrecht gehad om te werken voor vooraanstaande bureaus en bedrijven in diverse branches. Dit heeft mij een schat aan ervaring opgeleverd, waardoor ik dynamisch en onderscheidend kan werken en altijd een tastbaar resultaat kan leveren. Door mijn expertise in het bouwen van merken, zowel in B2B als B2C, kan ik zowel op strategisch niveau als praktisch en hands-on niveau werken en resultaten behalen. Kortom, ik ben een veelzijdige professional die communicatiekracht centraal stelt in alles wat ik doe.

Natuurlijk Maarten

Maarten van Vliet bouwt insecten hotels op maat. Zijn bouwwerken zijn van hoge kwaliteit en allemaal uniek. Maarten heeft voor onze demonstratietuin bovenstaand insectenhotel geschonken. Nog dezelfde dag werd het hotel gevonden door Tronkenbijen!

Studio Gee

Gee is natuurkunstenares. Haar passie ligt vooral bij insecten, vlinders, libellen en vogels en in haar werk is veel geduld en detail terug te vinden. Ook is het werk erg uiteenlopend van kleine sleutelhangers, tot schilderijen en grote muurschilderingen. Ze maakt in haar thuisstudio veel eigen werk maar creëert ook vaak in opdracht. Kies je voor Studio Gee, dan kies je voor uniek werk dat met veel toewijding en liefde voor de natuur gemaakt is. .

Dakbloemenweide

Dakbloemenweide, een innovatieve organisatie, ontwikkelde een kleurrijk bloemendak dat biodiversiteit verhoogt en stedelijke gezondheid verbetert. Dit lichtgewicht bloemendak, passend op vrijwel alle daken, bevat meer dan 40 inheemse plantensoorten die bloeien van februari tot november. Het ondersteunt diverse bijen- en insectensoorten door een mix van vegetatietypes en een substraat dat bodemleven ondersteunt voor overwintering.

Dit kun je als organisatie bijvoorbeeld doen voor de bijenpopulatie

 • Als het bedrijf eigen grond bezit: het op een bij-vriendelijke wijze beheren van het terrein, bijvoorbeeld door aanplant/zaaien van drachtplanten, pas maaien nadat planten zijn uitgebloeid, etc. (zie beheer en beleid, drachtplanten, bijenhotels);
 • Het afzien van verkoop en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (groepsnaam is Neonicotinoïden met als belangrijkste middel imidacloprid);
 • Klanten en relaties erop wijzen dat bijen belangrijk zijn voor de voedselproductie en biodiversiteit, en daarom beschermd moeten worden;
 • Invloed uitoefenen op de (lokale) politiek om te bereiken dat bijen beter beschermd worden;
 • Het ondersteunen in materiele of financiële zin van activiteiten die het leefmilieu van bijen verbeteren (lokale initiatieven).

Heb je vragen? Neem dan contact op.