Help als particulier

Help als bedrijf 

Doel van deze actie

Geld binnenhalen om daarmee de leefomstandigheden van enkele bedreigde wilde bijensoorten te verbeteren middels goede voorlichting en stimuleren van lokale activiteiten waar deze soort nog wel voorkomt.

Bijensoorten:

Grashommel, rode lijst soort, kwetsbaar, bescherming: kruidenrijk gras (Groningen/Friesland/Zeeland/Zuid-Holland)

Blauwe metselbij, rode lijst soort, kwetsbaar (verspreid over heel Nederland ook in stedelijk gebied)

Kattenkruidbij rode lijst soort, bedreigd. (voornamelijk Limburg/Brabant/Gelderland)

Lees meer over de bijensoorten

Hoe kun jij de bijen helpen

Doneer vanaf 1 eurootje

Vanaf één Eurootje kun je al bij-dragen. Zonder bijen geen bestuiving! Red onze bloemen en ons eten. Draag nu bij! Betaal via Bunq.me (alternatief voor Tikkie) en verspreid het onder je netwerk.

Draag meer bij

Via ons donatieplatform kun je een bedrag naar keuze doneren, zodat wij nóg meer kunnen bereiken voor de bijen in Nederland.
Doe een donatie  
Wil je je eigen inzamelingsactie voor ons starten? Dan kun je dat hier doen!

Bijen Pubquiz

Speciaal voor deze actie is een speciale pubquiz met bijenvragen ontwikkeld. Gratis maar we roepen iedereen wel op om na het spelen onze actie te steunen

Download pubquizEn vraag deelnemers om donatie

Hoe kun je als bedrijf helpen

Doneer vanaf 1 eurootje

Vanaf één Eurootje kun je al bij-dragen. Zonder bijen geen bestuiving! Red onze bloemen en ons eten. Draag nu bij en verspreid de boodschap.

Draag nóg meer bij

Doe een eenmalige gift voor deze actie, of ondersteun ons structureel. Dat kan ook voor een specifieke activiteit.

Start een inzameling

Onder het personeel of onder relaties. Als bedrijf kun je op het platform heel gemakkelijk een eigen inzamelingsactie starten.
Ga naar het donatieplatform
Klik op de actiepagina op Kom in actie

Wat zijn we van plan:

Advies verbetering van leefomgeving

Van elke bijensoort kunnen we een e-book maken en verspreiden. Op die manier kan iedereen zich inzetten voor deze bijensoorten, door verbeteren van voedselaanbod en nestel gelegenheid.

Monitoring en 

analyse

Door een goede monitoring en analyse te doen om precies te weten waar deze bijen nog leven kunnen we gerichter adviezen geven om deze bijen te beschermen.

Contact met

grondeigenaren

M.b.v. E-book gericht grondeigenaren benaderen waar deze bijensoort voorkomt en overtuigen om zich te gaan inzetten voor deze bijen door verbetering leefomgeving

Hulpmiddelen 

beschikbaar stellen

Verspreiden van zadenmengsels, planten en bijenhotels en andere materialen op plekken waar deze bijen voorkomen om de leefomstandigheden te verbeteren.

De Bijensoorten die we willen helpen.

Blauwe metselbij

Drachtplanten zijn vooral de vlinderbloemen (Gewone rolklaver) en lipbloemen (Witte dovenetel). Komt voor in stedelijk gebied. Vliegt van mei- augustus. Nestelt in bijenhotels in gaten van 4-5 mm.

Grashommel

De grashommel maakt haar nest bovengronds. Het geschikte biotoop is het open landschap (bloemrijke graslanden, bermen, taluds en akkers) en bosranden. Koninginnen vliegen in het voorjaar, met name op Witte dovenetel en Smeerwortel.

Kattenkruidbij

Deze Kattenkruidbij is gespecialiseerd in lipbloemen (Lamiaceae), waaronder de naamgever: het Kattenkruid. Maar ook gezien op ruwbladigen (Boraginaceae), zoals Slangenkruid!

Je kunt ons ook structureel steunen met een ambassadeur lidmaatschap

Maand lidmaatschap

€5,-

per maand

Elke maand opzegbaar

Kwartaal lidmaatschap

12,50

per kwartaal

Elk kwartaal opzegbaar

Jaar lidmaatschap

€ 40,-

per jaar

Jaarlijks opzegbaar

Verrijk je kennis over bijen!

Ontdek de fascinerende wereld van bijen! Meld je gratis aan voor onze maandelijkse bijenportretten en ontvang exclusieve informatie over verschillende bijensoorten. Leer meer over hun leefwijze, gedrag en habitat. Schrijf je nu in en laat je inspireren!