Help de Blauwe metselbij

Ontdek hoe je deze bijensoort kunt helpen en kans kunt maken op gratis bloemenzaden

Ik help mee!

De Blauwe metselbij komt nog wijd verspreid in Nederland voor, ook in stedelijke omgeving. Maar het aantal vindplaatsen is toch aanmerkelijk minder dan rond 1950: te zien is een afname in verspreiding met 35%. De oorzaak van de afname van de verspreiding is onduidelijk. Deze bij is namelijk niet heel kieskeurig in voedselkeuze en kan ook in bijenhotels nestelen. Daarom is het belangrijk om meer kennis te krijgen over deze bijensoort, haar voorkomen en welke voedselplanten deze bij het liefste bezoekt. 

Hoe kun jij deze bijensoort helpen

Verbeter de leefomgeving

Door de juiste voedselplanten aan te planten help je deze bijensoort als deze in jouw tuin aanwezig is.


Download het E-book om alles te lezen over leefwijze, voedselkeuze en nestwijze.
Download gratis E-book 
Je blijft via mails op de hoogte van deze actie.

Maak een foto van deze bij

Hoe beter we weten waar deze bijensoort voorkomt des te beter we deze bij kunnen helpen. Verwacht je deze bij in jouw tuin te hebben? Download dan ons E-book om dit te controleren en maak kans op gratis bloemenzaden.

Download gratis E-book



Je blijft via mails op de hoogte van deze actie.

Doneer vanaf 1 eurootje

Vanaf één Eurootje kun je al bij-dragen aan deze actie waar de Blauwe metselbij onderdeel van uitmaakt. Zonder bijen geen bestuiving! Red onze bloemen en ons eten. Draag nu bij! Betaal via Bunq.me (alternatief voor Tikkie) en verspreid het onder je netwerk.

Doe mee met challenge

Via de app Obsidentify kun je meedoen met de Bijenstichting Challenge.


Eén van de bijensoorten is de Blauwe metselbij. Installeer daarvoor de app. Meer lezen zie website waarneming.nl

Deze actie wordt gesteund door:

Het totale meerjarenplan van Alle Bijtjes helpen:

Advies verbetering van leefomgeving

Van elke bijensoort kunnen we een e-book maken en verspreiden. Op die manier kan iedereen zich inzetten voor deze bijensoorten, door het verbeteren van het voedselaanbod en nestelgelegenheid.

Monitoring en 

analyse

Door een goede monitoring en analyse van de ontwikkeling van bijensoorten, kunnen we gerichter adviezen geven om deze bijen te beschermen.

Contact met

grondeigenaren

Met behulp van het E-book kunnen we gericht eigenaren van grond waar deze bijensoort voorkomt benaderen en overtuigen om zich te gaan inzetten voor deze bijen door verbetering van de leefomgeving.

Hulpmiddelen 

beschikbaar stellen

Verspreiden van zadenmengsels, planten en bijenhotels en andere materialen op plekken waar deze bijen voorkomen om de leefomstandigheden te verbeteren.

De Bijensoorten die gekozen zijn voor deze actie

Blauwe metselbij

Drachtplanten zijn vooral de vlinderbloemen (Gewone rolklaver) en lipbloemen (Witte dovenetel). Komt voor in stedelijk gebied. Vliegt van mei-augustus. Nestelt in bijenhotels in gaten van 4-5 mm.

Ontdek alles over de blauwe metselbij


Voor deze soort zijn we in 2024 gestart met de uitvoering.

Grashommel

De Grashommel maakt haar nest bovengronds. Het geschikte biotoop is het open landschap (bloemrijke graslanden, bermen, taluds en akkers) en bosranden. Koninginnen vliegen in het voorjaar, met name op Witte dovenetel en Smeerwortel.

Kattenkruidbij

Deze Kattenkruidbij is gespecialiseerd in lipbloemen (Lamiaceae), waaronder de naamgever: het Kattenkruid. Maar ook gezien op ruwbladigen (Boraginaceae), zoals Slangenkruid!

Meld je aan voor onze bijenportretten

Dit Bijenportret is al geschreven!

Steun ons structureel met een ambassadeur lidmaatschap

Maand lidmaatschap

€5,-

per maand

Elke maand opzegbaar

Kwartaal lidmaatschap

12,50

per kwartaal

Elk kwartaal opzegbaar

Jaar lidmaatschap

€ 40,-

per jaar

Jaarlijks opzegbaar

Verrijk je kennis over bijen!

Ontdek de fascinerende wereld van bijen! Meld je gratis aan voor onze maandelijkse bijenportretten en ontvang exclusieve informatie over verschillende bijensoorten. Leer meer over hun leefwijze, gedrag en habitat. Schrijf je nu in en laat je inspireren!