Bestrijdingsmiddelen
info@bijenlint.nl
Bestrijdingsmiddelen
07/12/2022
0 min

Brief EU over monitoring bestrijdingsmiddelen

07/12/2022
0 min

Samen met 58 andere organisaties heeft de Bijenstichting een open brief ondertekend gericht aan de Europese commissie.

Reden is dat de organisaties bang zijn dat plannen t.a.v. monitoring bestrijdingsmiddelen door lobby wordt tegen gehouden.

Korte samenvatting van de brief:

 Bewijzen van onaanvaardbare schade door uitgebreid gebruik van pesticiden, zowel voor de biodiversiteit, als voor landarbeiders, stapelen zich op. Het is daarom van het grootste belang om bij te houden welke pesticiden waar, wanneer en hoe worden gebruikt. Naast de noodzaak om trends in het gebruik van pesticiden te analyseren, zijn nauwkeurige en openbare gegevens over het gebruik van pesticiden ook onontbeerlijk om een meer realistische analyse mogelijk te maken van de blootstelling van landbouwers en inwoners van plattelandsgebieden, alsook van de blootstelling van wilde dieren en ecosystemen. Dergelijke gegevens zijn ook essentieel voor het monitoren van water, met name voor drinkwaterleveranciers. Ze zijn cruciaal voor tal van andere noodzakelijke taken van algemeen belang. Het is bovendien een onderwerp van groot belang voor miljoenen EU-burgers.

Dit is is het moment voor nationale regeringen om aan hun burgers te laten zien dat ze dat zijn serieus bezig met het verbeteren van de kwaliteit en beschikbaarheid van pesticiden data gebruiken en de gezondheid van mens en milieu beschermen tegen bestrijdingsmiddelen.

De brief is hier te downloaden.

Reacties
Categorieën