Neonicotinoiden mogelijk schadelijk voor mensen dan gedacht.
Bestrijdingsmiddelen
Jaap Molenaar
Bestrijdingsmiddelen
02/07/2019
0 min

Neonicotinoiden mogelijk schadelijk voor mensen dan gedacht.

02/07/2019
0 min

Watermonitoringsexperts voor pesticiden bij de US Geological Survey (USGS) in combinatie met wetenschappers van de Universiteit van Iowa doen gezamenlijk onderzoek naar neonicotinoïde pesticiden of “neonics” in kraanwater. Het onderzoek richt zich op het feit dat door chloreren van drinkwater deze pesticiden en hun metabolieten mogelijk toxischer zijn dan de oorspronkelijke verbindingen. En dit nieuws is niet goed.

Dit is het eerste onderzoek waarbij van twee bekende metabolieten van imidacloprid in leidingwater; desnitro-imidacloprid en imidacloprid-ureum worden geanalyseerd. Dit is vooral zorgwekkend omdat desnitro-imidacloprid ongeveer 319 maal meer toxisch is voor zoogdieren dan Imidacloprid, dus zelfs veel lagere niveaus kunnen schadelijk zijn.

Naast het ontdekken van de aanwezigheid van de twee metabolieten in kraanwater, demonstreren de auteurs dat deze stoffen daadwerkelijk worden geproduceerd bij drinkwater chloreren.
De wetenschappers hebben de omstandigheden gesimuleerd die zich zouden voordoen tijdens realistische drinkwateromstandigheden, om onder laboratoriumomstandigheden aan te tonen dat gechloreerde chemicaliën worden geproduceerd.

Deze nieuwe gechloreerde verontreinigingen zijn niet getest, niet-traceerbaar en mogelijk schadelijk. Met andere woorden, hun potentiële impact op de menselijke gezondheid kan een groot probleem zijn! Andere soorten desinfectie bijproducten in drinkwater zijn zeer toxisch, gekoppeld aan een risico op kanker en geboorteafwijkingen.
Het onderzoek is te lezen.

Reacties
Categorieën