Februari

Week 6
De eerst waargenomen hommel in het nieuwe jaar is de aardhommel.
Is het ongeveer 6 graden en schijnt de zon dan komt de aardhommel tevoorschijn. Dat is in deze tijd van het jaar altijd een koningin. Zij heeft dan dringend voedsel nodig. Zie je een verzwakte hommel, geef dan wat suikerwater. De hommel sterkt daarvan aan en kan zich verder zelf redden.
Is het 6 graden en schijnt de zon dan kruipt de aardhommel-koningin uit de grond. Na haar winterslaap heeft ze ongelooflijke honger. Die honger stilt zij met nectar en stuifmeel. Bloeiende bloemen zijn voor haar geen bijzaak maar een noodzaak.

Week 8
Wilgen zijn vroegbloeiers en daarmee de voornaamste voedselbron voor de hommel in haar opstartfase. Nectar geeft haar energie om te vliegen.
Een hommelkoningin eet in het vroege voorjaar ook stuifmeel, want door de eiwitten in het stuifmeel ontwikkelen haar eierstokken. Nog even en dan gaat zij eitjes leggen. Daarvoor moet zij eerst een geschikte nestlocatie vinden.

Neem de wilg! Een hele belangrijke voedselbron voor de hommel in haar opstartfase. Zowel de nectar als het stuifmeel van de plant heeft zij nodig. Anders kan zij niet vliegen en geen eitjes leggen.