Landbouw en klimaat halveren insectenpopulaties
De klimaatverandering en intensieve landbouw zijn nu al verantwoordelijk voor een vermindering van 49 procent van het aantal insecten in sommige regio’s. Dat blijkt uit een grootschalige studie in Nature.
Britse wetenschappers hebben bijna twintigduizend insectenpopulaties in regio’s over de hele wereld geanalyseerd. Daaruit blijkt dat in gebieden zowel met intensieve landbouw als klimaatverandering kampen, de insectenpopulaties met 49 procent is gekrompen. Ook de de variatie aan soorten daalde met bijna een derde (29 procent).
Het is erg zorgwekkend dat insectenpopulaties zo snel dalen, zeggen de wetenschappers. Want, stellen ze, zowel de intensieve landbouw als de klimaatverandering zijn aan een opmars bezig.
“Dat insectenpopulaties verdwijnen is schadelijk voor het milieu, waar insecten vaak een sleutelrol spelen in lokale ecosystemen”, klinkt het in de studie. “Het kan ook schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en voedselzekerheid, met name door het verlies van bestuivers.”
Bovendien toont de studie mogelijk maar het het topje van de ijsberg, aangezien er voor sommige gebieden maar beperkte data voorhanden waren, met name in de tropen.