Studie: “Leven van een honingbij is gehalveerd op amper 50 jaar tijd”
De levensduur van een honingbij lijkt in de afgelopen 50 jaar bijna 50 procent minder lang geworden. Dat blijkt uit een opvallende nieuwe studie uit de VS.
Onverklaarde bijensterfte
Meer nog, imkers van over de hele wereld - ook in ons land - rapporteren de laatste decennia over onverklaarbaar hoge sterftecijfers in hun bijenkolonies.
Sinds het begin van de 21ste eeuw wordt die onverklaarde bijensterfte gezien als een ernstige bedreiging voor de natuur en de mens, die zeer afhankelijk is van bijen. Zonder hen en andere bestuivers kunnen we de meeste gewassen waarvan we afhankelijk zijn voor voedsel gewoon niet telen. In een poging om te begrijpen wat er aan de hand is, focussen onderzoekers onder meer op de invloed van pesticiden, parasieten, ziektes, enzovoort.
Slechts 18 dagen
Een nieuwe studie van entomologen van de Universiteit van Maryland, die gisteren werd gepubliceerd, biedt mee een verklaring. Uit het onderzoek blijkt opmerkelijk genoeg dat de levensverwachting van een individuele werkbij in een gecontroleerde laboratoriumomgeving in de VS in vergelijking met 1969 bijna gehalveerd is, van gemiddeld 34 dagen naar slechts 18 dagen.
En nu? De volgende stappen in het onderzoek zullen zijn om trends in de levensduur van honingbijen in de VS en in andere landen te vergelijken. Als er verschillen worden ontdekt, kunnen wetenschappers in een volgende stap mogelijke verklarende factoren, zoals genetica, de aanwezigheid van virussen in bijenbestanden en het lokaal gebruik van pesticiden, isoleren en vergelijken.
Bron: HLN