Nieuwsberichten
Jaap Molenaar
Nieuwsberichten
03/05/2024
1 min

Lezing Jacques van Alphen: Waarom de bijen sterven, een vergeten oorzaak.

03/05/2024
1 min

Lezing Jacques van Alphen woensdag 20 maart 2024 in 't Oortveld Empe: Waarom de bijen sterven, een vergeten oorzaak.

Op veel plekken is het niet florissant gesteld met de bijen. Vooral in West-Europa en de VS lijkt de varroamijt in belangrijke mate bij te dragen aan bijensterfte, Maar in Zuid-Amerika en Zuidelijk Afrika werden bijen, ondanks een zeer hoge infectiegraad, snel resistent.

-Hoe kan dit?

-Wat gaat er bij ons mis?

-Wat zien we wellicht over het hoofd, en hoe kunnen wij, (hobby)imkers en liefhebbers, bijdragen aan de weerbaarheid van bijen?

Op uitnodiging van BD imkergroep Achterhoek komt Jacques van Alphen naar Empe om met een wetenschappelijke bril, maar ook vanuit zijn praktijkervaring, meer inzicht te geven in deze materie.

Jacques is bioloog en emeritus hoogleraar dierenecologie. Hij was verbonden aan de Leidse Universiteit en de Université de Rennes.

Hij deed onder meer onderzoek naar vissen en padden, het behoud van de tijger in Nepal, het gedrag van sluipwespen en biologische bestrijding en naar de rol van natuurlijke selectie bij bestrijding van de varroamijt.

Hij is onder meer auteur van het boek “Honingbijen” over de evolutie, de ecologie en het gedrag van honingbijen en schreef een review artikel over de varroamijt.

Tijdens de avond is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

Wanneer: Woensdag 20 maart van 19.30 tot uiterlijk 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Waar: Verenigingsgebouw 't Oortveld, Emperweg 41, Empe

Inschrijven en vragen naar : bas.strijker@gmail.com o.v.v. uw naam en “Lezing Jacques van Alphen”.

Kosten 10 euro (inclusief koffie of thee bij binnenkomst), over te boeken naar IBAN nr. NL19 RABO 0366275690 t.n.v. Bas Strijker, o.v.v. uw naam en "Lezing Jacques van Alphen". Na ontvangst van uw bijdrage is deelname definitief.

Bij binnenkomst inclusief koffie of thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening

Reacties
Categorieën