Bestrijdingsmiddelen op insecten in natuurgebieden aangetroffen
17 december 2021 
0 min. leestijd

Bestrijdingsmiddelen op insecten in natuurgebieden aangetroffen

' Insecten houden meer én langer zware bestrijdingsmiddelen vast dan gedacht' is de titel van een artikel in de volkskrant

'Insecten blijken veel meer én langer zware bestrijdingsmiddelen vast te houden dan werd gedacht. Duitse wetenschappers troffen op vliegende insecten van 21 onderzochte natuurgebieden gemiddeld 16 pesticiden per gebied aan. Op insecten van één locatie werd zelfs een mix van 27 gifstoffen aangetroffen'.

Zo meldt het artikel ook:

'Opmerkelijk is dat de onderzoekers in zestien gebieden de stof thiacloprid hebben vastgesteld. Dat is een zogeheten neonicotinoïde, die zo schadelijk is dat de EU het middel inmiddels verboden heeft. Volgens de onderzoekers kan dat betekenen dat boeren hun restanten van het middel hebben opgemaakt.'  De Bijenstichting is al jaren tegenstander van de zogenaamde opgebruiktermijn. Echter het Ctgb blijft bij het standpunt dat dit wettelijk is toegestaan.

Het hele artikel is hier te lezen.


Over de schrijver
Natuurliefhebber met focus op bijen. Hecht veel waarde aan biodiversiteit en de rol van educatie om dit te bereiken. Werkzaam als directeur van het Bijen Educatiecentrum te Vorden. Op uitnodiging beschikbaar voor lezingen en workshops excursies zowel over bijen als bredere natuuronderwerpen.
Reactie plaatsen