zonnehorst
Nieuwsberichten
Jaap Molenaar
Nieuwsberichten
05/04/2023
1 min

Bioblitz de Zonnehorst leverde verrassende resultaten op

05/04/2023
1 min

Jos Willemse over eerste BioBlitz-dag bij De Zonnehorst

"Tot onze verrassing konden we nog heel wat nieuwe soorten vinden"

Op 30 april vond de eerste BioBlitz plaats. Decor hiervoor vormde biodynamische boerderij De Zonnehorst in Punthorst. De komende weken staan er nog 4 andere BioBlitzes op het programma (6, 14, 21 mei en 4 juni). Odin-imker Jos Willemse doet verslag van de eerste BioBlitz-dag:

"Het was een prachtige eerste bioblitz dag afgelopen zondag 30 april op De Zonnehorst te Punthorst. Het zonnige weer heeft daar flink aan bij gedragen. Na een introductie door de boerin Giueseppe en Odin imker Jos zijn we met een groep van circa 15 mensen gaan wandelen over de Zonnehorst. Goed om ons heen kijkend, zoekend naar planten, insecten, vogels en andere wilde dieren die onze aandacht vroegen. Wanneer bijvoorbeeld een plant ons opviel en waarvan je je afvroeg wat dat was maakten we daar met behulp van de App Obsidentify een foto van en konden zo de plant of dier identificeren. Als de betrouwbaarheid zeer groot was kun je hem opslaan en wordt de waarneming toegevoegd aan de database van waarneming.nl. We konden onze zo vast gelegde waarnemingen kort daarna zien op de website waarneming.nl onder de Odin BioBlitzen. En zo ook ontdekken of de waarneming een soort betrof die nog niet eerder was waar genomen aldaar."

De locatie van de eerst BioBlitz: de Zonnehorst. 

"Tot onze verrassing konden we nog heel wat nieuwe soorten vinden ondanks de al ruim 850 eerder waargenomen soorten in de afgelopen jaren. Zo konden we zeker 20 soorten toevoegen die nog niet waargenomen waren of nog niet eerder waren toegevoegd. Al wandelend ontstonden er ook mooie gesprekken over de ontwikkeling van de biodiversiteit van de tuinderij en hoe deze plek zo steeds soorten rijker is geworden door de jaren. Door welke maatregelen was dit mogelijk geworden? Er waren ook deelnemers die er voor kozen om hun waarnemingen op papier te zetten en later toe te voegen aan de Odin BioBlitz op waarneming.nl. De resultaten kun je hier vinden. Na deze mooie rondgang sloten we na drie uur onze samenkomst weer af met een enthousiaste en dankbare terugblik en een heerlijke honingproeverij aangeboden door de Traay."

"De komende BioBlitzes zijn op 6 mei te Vliervelden te Almere, 14 mei bij Fruitweelde te Ingen, 21 mei bij De Beersche Hoeve te Oostelbeers en op 4 juni bij de Buitenplaats te Eenigenburg. Graag tot ziens", aldus Odin-imker Jos Willemse.

Reacties
Categorieën