Nieuwsberichten
Maxime Visser
Nieuwsberichten
11/27/2024
1 min

Ctgb neemt maatregelen tegen normoverschrijdingen gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater

11/27/2024
1 min

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat strenger optreden tegen stoffen in gewasbeschermingsmiddelen die structureel de toelatingsnormen in oppervlaktewater overschrijden. Deze aanpak is gebaseerd op gegevens uit de Bestrijdingsmiddelenatlas, waarbij vooral wordt gekeken naar de zogenoemde ‘Top overschrijdende stoffen’. Als blijkt dat overschrijdingen een terugkerend patroon vertonen, zal het Ctgb de toelating van de betreffende middelen herbeoordelen.

Aanpak via Europese regelgeving

Om tussentijds actie te ondernemen tegen middelen die al zijn toegelaten, maakt het Ctgb gebruik van artikel 44 van de Europese Verordening voor gewasbeschermingsmiddelen. Dit artikel biedt de mogelijkheid om bestaande toelatingen aan te passen of in te trekken. De maatregelen kunnen uiteenlopen van extra voorschriften om drift te verminderen, beperkingen in dosering of gebruiksfrequentie, tot een volledige intrekking van specifieke toepassingen of de gehele toelating.

Sneller ingrijpen bij structurele problemen

Gewasbeschermingsmiddelen worden doorgaans eens in de tien jaar opnieuw beoordeeld, waarbij de meest recente methodieken worden gebruikt. Echter, bij structurele overschrijdingen in oppervlaktewater is het noodzakelijk dat er ook tussentijds wordt opgetreden. Met deze beleidsregel wil het Ctgb sneller kunnen ingrijpen om schade aan het milieu te beperken.

Publieke consultatie en eerste stappen in 2025

Aan de totstandkoming van deze beleidsregel ging een publieke consultatie vooraf, waarop meer dan honderd reacties binnenkwamen van 24 verschillende organisaties, waaronder bedrijven, milieuorganisaties en drinkwaterbedrijven. De eerste besluiten op basis van de nieuwe beleidsregel worden vanaf 2025 verwacht. Daarna zal jaarlijks een herbeoordeling plaatsvinden, waarbij telkens de nieuwste gegevens uit de Bestrijdingsmiddelenatlas worden gebruikt.

Deze nieuwe aanpak benadrukt het belang van een zorgvuldige omgang met gewasbeschermingsmiddelen om de waterkwaliteit en biodiversiteit te beschermen.

De Bijenstichting zal deze ontwikkelingen kritisch blijven volgen.

Reacties
Categorieën