Bijendans

Een bijendans is een communicatiedans die wordt uitgevoerd door honingbijen op de honingraat in de bijenkast. Hiermee delen werksters informatie die hun zusters volk naar voedselbronnen leidt. De Oostenrijkse dierkundige Karl von Frisch (1886 - 1982) is de ontdekker van dit communicatiegedrag.
  • De rondedans wordt gebruikt voor het geven van aanwijzingen over voedsel dat binnen 50 meter vanaf het volk ligt.
  • De kwispeldans wordt gebruikt voor het geven van aanwijzingen over voedsel dat verder dan 100 meter vanaf het volk ligt.
  • De sikkeldans is een overgangsvorm tussen de rondedans en de kwispeldans als het voedsel dus tussen de 50 en 100 meter van het volk ligt.
In alle gevallen geeft de bij aan de afstand van de bijenkast tot het voedsel en in welke richting ze dit moeten zoeken.De afstand wordt met trilling aangegeven. Hoe heftiger de trilling des te langer het vliegen is.De richting wordt aan gegeven door de hoek tussen de zon en de vliegrichting naar het voedsel aan te geven. Dit is ingenieus want de zon verplaatst zich van plek maar de bijen hebben een inwendige klok waarmee ze de verplaatsing van de zon corrigeren. Zo komen ze altijd op de juiste plek aan.Op het volgende filmpje kun je dit goed zien.
Reactie plaatsen