Bijenhotels

Bijenhotels heb je in vele vormen en afmetingen. Jammer genoeg zien we vaak slechte bijenhotels.
In tuincentra zie je vaak goedkope, slecht afgewerkte bijenhotels. Deze zijn om meerdere redenen niet goed:

  • Gaten zijn vaak te groot. Doorsnede van 5-8-10 mm zijn de beste maten, zeker niet groter
  • Geboorde gaten in hout bevatten vaak splinters (dit kan vleugels beschadigen)
  • Zijn vaak van hout dat met verduurzamingsmiddelen is behandeld.

De Bijenstichting heeft twee typen bijenhotels te koop die wel voldoen.

Bijenhotels worden gebruikt door diverse soorten metselbijen. Zij leggen in de gang stuifmeel met daarop een eitje en maken dan een tussenschot, weer stuifmeel, een eitje en dan een tussenschot. De ingang wordt dicht gemetseld met leem/klei/modder, daar danken ze hun naam aan.
Na mei zie je geen metselbijen meer vliegen. De eieren in het hotel zijn dan uitgekomen, de larf eet het stuifmeel op en verpopt. Als popstadium blijft het in rust tot het volgende voorjaar, dan knaagt de jonge bij zich een weg naar buiten. De mannetjes paren met de vrouwtjes. Daarna worden er weer eieren gelegd.
Metselbijen hebben een dusdanig kleine angel dat deze niet door je huid kunnen steken. Ze zijn bovendien zeer vriendelijk. Hang een bijenhotel in de zon (of half schaduw) in de buurt van je terras zodat je de bijtjes goed kunt bekijken.

Wil je meer leren over nestelgelegenheid? Neem dan een Ambassadeur lidmaatschap en leer hoe je bijen kunt helpen met het aanbieden van nestelplekken.

Over de schrijver
Natuurliefhebber met focus op bijen. Hecht veel waarde aan biodiversiteit en de rol van educatie om dit te bereiken. Werkzaam als directeur van het Bijen Educatiecentrum te Vorden. Op uitnodiging beschikbaar voor lezingen en workshops excursies zowel over bijen als bredere natuuronderwerpen.
Heidy Breed
Door

Heidy Breed

op 31 Mar 2022

Bij tuincentrum Ranzijn worden Bijenhotels verkocht waarin de Bijen meteen hun vleugels verliezen door de grote hoeveelheid splinters in de kokertjes. Na een klacht krijg je geen normale respons maar leggen ze de schuld bij de fabrikant. Personeel heeft geen eigen initiatief om iets te ondernemen, het is alleen een verdien model , het welzijn van de Bijen en andere gevleugelden doen niet ter zake. Zeer teleurstellend

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 31 Mar 2022

Dag Heidy, We worden daar vaak mee geconfronteerd. Vele commerciele partijen proberen slag te slaan zonder echt voor de bijen te gaan. Helaas kunnen we ze niet dwingen om dit uit de handel te nemen. We proberen mensen zoveel mogelijk voorlichting te geven om goede bijenhotels te maken of te kopen.

Reactie plaatsen