Tips voor bijenfotografie
Informatie
Jaap Molenaar
Informatie
05/08/2020
1 min

Tips voor bijenfotografie

05/08/2020
1 min

Dit artikel is een samenvatting van de basiscursus Bijen fotografie. Wil je de hele cursus lezen? Neem dan een gratis lidmaatschap op onze online cursussen.

Wat zijn geschikte plekken om bijen te fotograferen?

Eigenlijk overal. Denk niet dat je een natuurgebied door moet struinen om bijen te vinden. We raden dat in het begin zelfs af want de kans bestaat dat je een bij fotografeert die lastig te herkennen is omdat deze wat zeldzamer is.

Het beste is om in je eigen tuin, in het park of zelfs in openbaar groen in je eigen stad te gaan beginnen.

Maar alvorens te gaan fotograferen: start met observeren. Zoek een plek in de tuin in de buurt van bloemen en ga zitten (op een stoel of op de grond) en kijk rustig om je heen. Waar zie je bijen, is het één soort of valt het op dat ze verschillen van elkaar? Welke bloemen bezoeken ze? Noteer wat gegevens. Want ook de plantensoort kan een aanwijzing geven met welke bijensoort je te maken hebt. Sommige bijen zijn namelijk kieskeurig en bezoeken alleen sommige soorten bloemen (zie uitleg voedsel van de cursus solitaire bijen).

Als het er meerdere zijn, richt je je aandacht op één soort. Waarschijnlijk bezoekt deze bij vaak één soort plant. Zoek nu een plekje dicht bij deze plant en maak een foto van de bloem. Is deze foto scherp? Zit je op een goede afstand?

En nu geduld hebben. En vooral stilzitten. En zodra de bij op de bloem gaat zitten: maak zoveel foto’s als mogelijk is. Is de bij weer weg dan bekijk je pas het resultaat. Zijn ze scherp? Heb je foto’s van de achterkant/zijkant et cetera?

Kijk welk standpunt ontbreekt en probeer vanuit dat standpunt nog meer foto’s te maken.

Zoek daarna een andere plant op die wordt bezocht en herhaal de hele procedure.

Doorzettingsvermogen en goed kijken naar het gedrag van de bij maakt dat de resultaten beter worden. Geef niet meteen op als het niet lukt, morgen is er weer een kans.

Welk weer is ideaal om bijen te fotograferen?

Het antwoord is simpel:

Als de zon schijnt: bijen zijn alleen bij zon/warmte actief en je hebt bovendien veel licht voor een snelle sluitertijd
Als het windstil is: bijen hebben een hekel aan harde wind, maar zelfs bij een beetje wind beweegt een bloem en is het lastig om een scherpe foto te maken
Toch zijn er ook andere weertypen die kansen geven op foto’s. We noemen er twee:

Plotselinge regen: hommels, maar ook sommige andere solitaire bijen (vooral de mannetjes) schuilen bij regen onder bloemen en bladeren. Ga voorzichtig door je tuin op zoek naar schuilende bijen. Door de regen en kou zitten ze stil!

Kouder weer in de zomer (

Reacties
Categorieën