Zijn robot bijen de toekomst?
Jaap Molenaar
09/06/2019
0 min

Zijn robot bijen de toekomst?

09/06/2019
0 min

Al in 2014 lezen we over de eerste wetenschappers die robot bijen ontwikkelen.

Het idee achter dit onderzoek is dat robot bijen over 10 jaar de levende bijen kunnen vervangen. Deze robot bijen zouden dan zelfstandig bloemen opzoeken en stuifmeel overbrengen op andere bloemen om zo voor de bestuiving van gewassen te zorgen.

Dat dit soort ideeën serieus wordt genomen door commerciële partijen blijkt uit het feit dat Walmart inmiddels over 5 patenten beschikt die betrekking hebben op robot bijen.

Greenpeace heeft als reactie de volgende satirische video gemaakt.

Tja en wat onze mening is? Wij zien en horen liever diverse soorten echte bijen vliegen en zoemen i.p.v. deze mini drones.

En besef dat als het lukt om deze techniek te gaan toepassen. Wie gaat robot bijen maken om de talloze wilde (inheemse) planten te bestuiven. Geen enkel commercieel bedrijf heeft daar een voordeel bij dus de kans is groot dat…… Wat moeten vogels eten als er geen insecten meer bestaan?

Kortom uiteindelijk zal ook met dit soort toepassingen de biodiversiteit het onderspit delven. Dus liever het bestaande behouden dan denken dat we met technologie dit soort problemen kunnen oplossen!

Reacties
Categorieën