Akkerhommel

Akkerhommel (Bombus pascuorum)

De Akkerhommel is een algemeen voorkomende hommelsoort in Nederland, te herkennen aan de (overwegend) bruine beharing. De soort is zeer variabel van zwart met een bruin borststuk en bruine achterlijfspunt tot bijna volledig (licht)bruin gekleurd. De lichte exemplaren lijken op de Heidehommel en de Moshommel. De Heidehommel komt tegenwoordig voornamelijk voor in vochtige heidevelden. De Moshommel is schaars en slechts lokaal algmeen.

Levenswijze
De Akkerhommel kun je op allerlei plaatsen tegenkomen, van tuin tot natuurgebied. Net als veel andere hommelsoorten ontwaakt de koningin in het voorjaar uit haar 'winterslaap'. Nadat ze op krachten is gekomen, nectar en stuifmeel heeft genomen, zoekt zij een nestelplek. Dat kan ondergronds zijn in een oud muizenhol maar ook bovengronds in een nestkast of schuur. Als nestmateriaal gebruikt zij vaak mos. Een hommelkolonie kan tientallen tot wel 150 individuen bevatten. In tegenstelling tot andere hommelsoorten die stoppen met broeden in de nazomer, broedt de Akkerhommel door tot in september. Bij goed weer kun je dus tot in november Akkerhommels zien vliegen. De Akkerhommel is een zachtaardige hommel die niet snel steekt. Alleen de vrouwtjes hebben een angel.

Voedsel
Door de middellange tot lange tong kan de Akkerhommel bij veel plantensoorten voedsel verzamelen, want ook uit diepe bloemen kan nectar gehaald worden. Kleine werksters kunnen ook goed terecht bij planten met kleinere bloemen zoals Fluitenkruid, Kleine veldkers, Look-zonder-look en Struikheide. Bij voorkeur foerageert de Akkerhommel op vlinder- en lipbloemige plantensoorten zoals Witte dovenetel, Witte klaver, Lavendel maar ook op Gewone smeerwortel uit de ruwbladigenfamilie.

Bijenweetje
Een hommelkoningin eet in het vroege voorjaar ook stuifmeel, want door de eiwitten in het stuifmeel ontwikkelen haar eierstokken. Daarna verzamelt ze enkel nog stuifmeel voor haar larven.

Wil je elke maand een gratis bijenportret in je mailbox? Meld je dan hier aan.