Akkerhommel

Akkerhommel (Bombus pascuorum)

Dit is de meest algemene hommelsoort in Nederland.

Deze hommel is overwegend bruin behaard en is gemakkelijk te herkennen aan het bruine borststuk en achterlijfspunt.  Er komen echter twee kleurvormen voor in Nederland wat soms tot verwarring leidt.

In het hele land kun je het type zien dat een hoeveelheid lichte haren heeft op de onderzijde, gezicht, zijkant borst en poten.  In het westen van het land kun je ook een type tegenkomen zonder deze lichte haren en de laatste drie rugsegmenten zijn donkerder bruin.

Dit verschijnsel (het voorkomen van lichter gekleurde hommels binnen een soort) noemen we melanisme en komt vaker bij hommels voor.

Levenswijze

Deze hommelsoort kun je op allerlei plaatsen tegenkomen, van tuin tot natuurgebied. Net als alle andere hommelsoorten ontwaakt in het voorjaar (maart) de koningin uit haar winterslaap, en nadat ze weer op krachten is gekomen zoekt ze een nestelplek. Kenmerkend is dat koninginnen vaak mos verzamelen om het nest te bekleden. Dat kan ondergronds in bijvoorbeeld een oud muizenhol maar ook bovengronds in een nestkast of schuur. Ze sticht daar een kolonie met tussen de 60-150 werksterhommels. In tegenstelling tot andere hommelsoorten die stoppen met broeden in de nazomer, broedt de akkerhommelkoningin door tot in september. Daardoor kun je bij goed weer tot in november akkerhommels zien vliegen.

De akkerhommel is een zachtaardige hommel die niet snel steekt.

Voedsel

De middellange tot lange tong maakt dat deze hommel van veel plantensoorten voedsel kan verzamelen. Vandaar dat je deze hommel overal tegenkomt.  De kleine werksterhommels (kleiner dan bijvoorbeeld de aardhommel) bezoeken ook plantensoorten met kleinere bloemen waar andere soorten hommels meestal niet op vliegen. Zo vermijden ze voedselconcurrentie.

Voorbeelden van deze planten zijn: fluitenkruid, kleine veldkers, look-zonder-look, struikheide.

Hun grootste voorkeur gaat echter uit naar vlinderbloemige en lipbloemige plantensoorten zoals witte dovenetel,  vlinderstruik en lavendel.

Wil je elke maand een gratis bijenportret in je mailbox? Meld je dan hier aan.