Duurzame voedselsystemen besparen tot $10 biljoen per jaar
Duurzaam maken van voedselsystemen over de hele wereld zou sociaaleconomische voordelen opleveren tot 5 a 10 biljoen USD per jaar, zo blijkt uit een nieuw rapport. De huidige voedselproductie vernietigt meer waarde dan dat ze creëert, stellen de onderzoekers. Omschakelen naar een duurzaam systeem levert direct voordeel op.
Het wereldwijde beleidsrapport is opgesteld door vooraanstaande economen en wetenschappers van de Food System Economics Commission (FSEC).
Het rapport laat de effecten zien van twee mogelijke toekomsten voor het wereldwijde voedselsysteem tot nu toe: ons 'huidige trends'-pad en het 'voedselsysteemtransformatie'-pad. In het 'huidige trends'-pad schetst het rapport wat er in 2050 zal gebeuren, zelfs als beleidsmakers alle huidige toezeggingen nakomen: door voedselonzekerheid zullen in sommige delen van de wereld nog steeds 640 miljoen mensen (waaronder 121 miljoen kinderen) ondergewicht hebben, terwijl obesitas wereldwijd met 70% zal toenemen.
Het 'Voedselsysteem Transformatie'-pad laat zien dat beter beleid en betere praktijken er tegen 2050 toe kunnen leiden dat ondervoeding wordt uitgeroeid en dat cumulatief 174 miljoen levens worden gered van vroegtijdige sterfte als gevolg van voedingsgerelateerde chronische ziekten.
"De kosten om deze transformatie tot stand te brengen - geschat op het equivalent van 0,2-0,4 procent van het mondiale BBP per jaar - zijn klein in verhouding tot de miljardenvoordelen die het zou kunnen opleveren. Voedselsystemen zijn een uniek krachtig middel om tegelijkertijd wereldwijde noodsituaties op het gebied van klimaat, natuur en gezondheid aan te pakken - en tegelijkertijd honderden miljoenen mensen een beter leven te bieden," zegt Hermann Lotze-Campen, FSEC-commissaris en hoofd van de onderzoeksafdeling 'Climate Resilience' bij PIK.
Bovenstaande fragmenten komen uit artikel van Duurzaamheid Nieuws. Leer hier het hele artikel.