Waddenviltbij na dertig jaar teruggevonden
05 juli 2021 
0 min. leestijd

Waddenviltbij na dertig jaar teruggevonden

Dertig jaar hebben we het in Nederland moeten stellen zonder vondsten van de waddenviltbij. Lang genoeg om de soort een plaatsje op de Rode Lijst te geven in de categorie ‘Verdwenen uit Nederland’. Dat leek gerechtvaardigd, want gerichte zoekpogingen op oude vindplaatsen waren vergeefs geweest. Maar deze zomer bracht een verrassing: de waddenviltbij is herontdekt op Texel!

De Provincie Noord-Holland is voornemens om nader onderzoek te laten uitvoeren naar enkele bedreigde bijensoorten die op Texel belangrijke populaties hebben, waaronder de ijszijdebij. De herontdekking van de waddenviltbij biedt hier goede aanknopingspunten voor. Als we beter weten wat deze bijen nodig hebben, dan is het misschien mogelijk om verdere achteruitgang te voorkomen en beide soorten in Nederland te behouden.

Dus af en toe goed nieuws!

Lees het hele artikel op Nature today

 

Over de schrijver
Natuurliefhebber met focus op bijen. Hecht veel waarde aan biodiversiteit en de rol van educatie om dit te bereiken. Werkzaam als directeur van het Bijen Educatiecentrum te Vorden. Op uitnodiging beschikbaar voor lezingen en workshops excursies zowel over bijen als bredere natuuronderwerpen.
Reactie plaatsen