Suikerwater

Suikerwater is water waarin kristal suiker is opgelost. Suikerwater wordt aan  honingbijen gegeven om ze de benodigde brandstoffen te voeren.Aan bijenvolken in bijenkasten wordt het suikerwater meestal in een voerbak aan de bijen aangeboden, maar het kan bijvoorbeeld ook in een omgekeerd jampotje waarbij er in het deksel een paar gaatje zitten. Voor het inwinteren  wordt een verhouding van 3:2 (3 kg suiker op 2 liter water) aanbevolen. Als je eind juli / begin augustus begint met inwinteren dan kunnen de bijen vanwege de temperatuur nog gemakkelijk grotere hoeveelheden tegelijkertijd verwerken. De meningen of dit goed is voor bijen is verdeeld.
Mila Moleman
Door

Mila Moleman

op 21 May 2023

Werkt dit ook voor verzwakte bijen?

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 28 Jun 2023

Suikerwater is eigenlijk alleen bedoeld voor hommels in vroege voorjaar. Verder geen suikerwater aanbieden.

Sandra Hennevelt
Door

Sandra Hennevelt

op 31 May 2023

Waarom krijgen de bijen niet een deel van hun eigen honing in plaats van suikerwater? Dat is toch veel beter voor ze? Misschien zouden er niet zoveel zijn gestorven als ze honing hadden gekregen in plaats van suikerwater.

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 31 May 2023

Bijen die suikerwater krijgen, krijgen dat omdat de imker honing wilt oogsten. Wij zijn zelf voorstander van situatie dat bijen op eigen honing overwinteren.

Alex Moelands
Door

Alex Moelands

op 11 Aug 2023

Ik ga dat doen met een groot volk dat weinig ruimte heeft, warme temperaturen maar weinig aanbod van nectar dus bijvoeren

Reactie plaatsen