hond zwemmen
Nieuwsberichten
info@bijenlint.nl
Nieuwsberichten
01/18/2023
0 min

Honden brengen verboden bestrijdingsmiddelen in het milieu: ‘Dit is zorgwekkend’

01/18/2023
0 min

Honden brengen verboden of streng gereguleerde bestrijdingsmiddelen als fipronil en imidacloprid in het milieu. Deze middelen zitten in vlooienbanden, druppels en pillen tegen vlooien en teken. Ze komen via hondenhaar, urine van honden en water waarin honden zwemmen in de omgeving terecht.

Fipronil is een in Europa verboden bestrijdingsmiddel. Voor imidacloprid geldt een verbod op bespuiten van gewassen, aangezien het middel onder andere bijen uitroeit. Desondanks worden bij rioolwaterzuiveringsinstallaties nog steeds hoge concentraties van deze middelen gevonden, terwijl de landbouw daar volgens de Wageningse onderzoekers niet schuldig aan is.

NOOT Bijenstichting; wij betwijfelen of de landbouw daar niet aan bijdraagt. Juist in Zuid-Hollands kassengebied zie je verhoogde concentraties. In kassen mogen deze middelen worden gebruikt maar moet officieel gerecycled worden. Echter, er 'verdwijnt' regelmatig overstort water in de sloten. Ook worden bij steekproeven nog bloembollen (die buiten worden geteeld) met imidacloprid gevonden terwijl dit voor buitenteelt verboden is.

In Engeland is in een vergelijkbaar onderzoek in 2021 ook al aangetoond dat rivieren soms zwaar vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen afkomstig van zwemmende honden met antivlooienband met neonicotinoiden.

Bron AD

Reacties
Categorieën