Resultaten Maai Mei Niet
Informatie
Jaap Molenaar
Informatie
06/09/2021
0 min

Resultaten Maai Mei Niet

06/09/2021
0 min

Wat heeft al dat nietsdoen voor de natuur in mei opgeleverd? Elke dag voedsel voor meer dan 5 miljoen bijen, om maar iets te zeggen. De eerste editie van Maai Mei Niet was een succes.

‘Maai Mei Niet was een groter succes dan verwacht, ja.’ Dat zegt professor Ecologie en Natuurbehoud Koenraad Van Meerbeek (KU Leuven). Hij maakt wél deel uit van de Maai Mei Niet-coalitie, waarin naast Knack ook nog de Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur zitten. Van Meerbeek analyseerde vorige week alle resultaten van het Bloementelweekend. Wat hij te zien kreeg, stemde hem gelukkig. ‘Meer dan 6200 mensen schreven zich in, zo’n 2200 mensen hebben ook hun telresultaten doorgegeven. Samen werd zo’n 145 hectare tuingazon ingevoerd. Het bewijst wat we met Maai Mei Niet wilden aantonen: heel veel kleine snippers maken een groot geheel. Zeker in Vlaanderen, dat voor 10 procent uit tuinen bestaat en slechts 3 procent uit natuurgebied. 145 hectare is naar Vlaamse normen een groot natuurreservaat.’

We hopen de score van de Nederlandse deelnemers ook in een later stadium te vernemen. De gras van de demonstratietuin van het Bijen Educatiecentrum had een score van C. Dat is een productie van 70.2 mg per m2 per dag. Dit biedt voedsel voor 6.4 bijen/m2/dag. De oppervlakte van niet gemaaid gras in de demonstratietuin is ongeveer 400 m2 dus het ongemaaide stuk gras bood voedsel aan 2560 bijen!

Bron: Knack.be

Reacties
Categorieën