Vordens nieuwste aanwinst
25 november 2020 
1 min. leestijd

Vordens nieuwste aanwinst

Vanaf 2021 is Vorden een bloemenweide rijker. In samenwerking met GLK (Gelders Landschap & Kasteelen) is er een veld gelegen aan de Schuttestraat te Vorden, ingezaaid met een bloemenweide mengsel. Ik, Jesse Sletterink, stagiair Eco en Wildlife, heb zorgvuldig onderzoek gedaan om dit veld om te toveren tot de best mogelijkste bloemenweide voor bijen en andere insecten.

Ik ben begonnen met het te onderzoeken van wat voor situatie we hier voor ons hadden. Het veld was iets kleiner dan een voetbalveld en het had hiervoor gediend als pony weide. De eerste stap die ik uitvoerde was het opsturen van een grondmonster om te kijken wat er allemaal aanwezig was in de grond. De uitkomst was een zeer geschikte grond om een bloemenweide op te zaaien.

Vervolgens heb ik onderzoek gedaan naar het meest geschikte zadenmengsel. Ik heb hiervoor gekozen voor twee mengsels voor in de zon en één mengsel voor in de schaduw omdat een deel van het veld in de schaduw ligt. Twee mengsels bevatten meerjarige soorten en een mengsel eenjarige soorten voor gelijk wat kleur in het eerste jaar na inzaaien.
Nadat GLK de grondbewerking had gedaan, is het veld half oktober 2020 ingezaaid. Een recent bezoek in november liet zien dat de eerste kiemplanten al zichtbaar zijn.

Vanaf mei 2021 wordt de eerste bloei verwacht. Dit zullen dan vooral de eenjarige soorten zijn omdat de meerjarige soorten het eerste jaar alleen maar zullen gaan groeien. Deze zullen pas 2 tot 3 jaar na inzaai gaan bloeien. Het plan is ook om een informatiebord te plaatsen en uiteindelijk een zigzaggend pad door de bloemenweide te creëren zodat mensen de bloemen en bijbehorende dieren ook van dichtbij kunnen bewonderen.

Jesse Sletterink, november 2020

Over de schrijver
Natuurliefhebber met focus op bijen. Hecht veel waarde aan biodiversiteit en de rol van educatie om dit te bereiken. Werkzaam als directeur van het Bijen Educatiecentrum te Vorden. Op uitnodiging beschikbaar voor lezingen en workshops excursies zowel over bijen als bredere natuuronderwerpen.
Reactie plaatsen