Zaaitips
Algemene zaaitips:
Zoek een zonnig stukje grond uit waarvan je weet dat er in de zomer niet gemaaid wordt. We raden vooral aan om je eigen tuin / balkon te gebruiken, of bijvoorbeeld een gemeenschappelijke (buurttuin) die je mag gebruiken. Vermijd natuurgebieden waar al een hoop groeit, zo verstoor je de natuurlijke balans daar niet.
Zorg dat de grond die je gaat inzaaien vrij is van begroeiing. Vergeet niet goed om alle wortels weg te halen! Planten concurreren met elkaar om voedingsstoffen en zonlicht, en je wil natuurlijk dat jouw zaden winnen. Het is wel een goed idee om even na te denken voordat je iets uit de grond trekt. Een mooie vaste plant met veel bloemen kun je beter laten staan, maar een stukje gras verwijderen is prima. Of trek een paar tegels uit je tuin!
Maak de grond een beetje los, bijvoorbeeld met een schoffel. Doe dit maar een paar centimeter diep, want je wil het bodemleven niet te veel verstoren. Bij grote oppervlakte is het soms noodzakelijk om (ondiep) te frezen.
Strooi je zaden uit. Zaai zuinig, want een gram zaad is meestal al genoeg voor 1m². Meng het zaad met vochtig zand. Daardoor kun je makkelijker de zaden verspreiden. Je kunt een beetje tuinaarde strooien voor extra voeding als de grond erg arm is (zandgrond).
Druk de grond licht aan.
Zorg voor water (bij zaaien in het voorjaar!) Je kunt wachten op een lekkere regenbui, maar als het erg droog is moet je even met de gieter aan de slag na het zaaien. Ook moet je de plantjes geregeld water moeten geven als het water niet uit de lucht komt vallen.
Houd de maanden na het zaaien goed in de gaten wat er gebeurt. Zie je weer grassen opkomen die je eerder verwijderd hebt? Haal ze weer weg om jouw bloemen de meeste kans te geven.
Zaaitips voor 1-2 jarige gewassen/akkermengsels:
Deze zaden kun je prima in het voorjaar zaaien.
Zaaitips voor inheemse meerjarige plantenmengsels:
Zaai deze bij voorkeur uit in het najaar. Vele zaden hebben n.l. koude nodig om te gaan kiemen.
Alle zaden(mengsels) kun je in onze webshop bestellen.
Niet alleen zaaien:
Uiteraard is zaaien een goed begin en een leuke bezigheid om gezamenlijk (en met kinderen) te doen. Besef wel dat alleen zaaien van 1-2 jarige planten niet voldoende is om alle bijen blij te maken en om voldoende voedsel te zorgen.
Het heeft de voorkeur om in elke omgeving (tuin/buurt) te zorgen voor een gevarieerd voedselaanbod waarbij en bloemen zijn vanaf het vroege voorjaar tot aan het najaar.
Dat kun je bereiken door:
- In het najaar (gifvrije!) bloembollen te planten. (vanaf mei in voorverkoop te bestellen in onze webshop)
- In het najaar/voorjaar vaste planten te planten. Kies voor gespecialiseerde kwekerijen of zoek mooie planten uit van de thematafels: bijen en vlinderlokkers. Ook deze planten zijn vrij van Neonicotinoiden (de gifstoffen waar bijen van dood gaan).
- Struiken/bomen te planten. Er deze planten leveren veel voedsel.
- Gewoon je gazon niet of nog maar 1x in het najaar maaien levert i.p.v. saai groen gras een veld waarin steeds meer bloemen verschijnen. (Je moet wel wat geduld hebben).