Header 'Bloemenweelde in potten, kistjes en kuipen'
Bijenbalkon blog
Nynde de Wit
Bijenbalkon blog
04/08/2024
4 min

Op het bijenbalkon van Nynde: 'Bloemenweelde in potten, kistjes en kuipen'

04/08/2024
4 min

Terwijl de temperaturen stijgen en alles stilletjesaan groener wordt, zoemen de eerste bijen al rond. Voorjaarsbollen staan in bloei en op mijn balkon kondigt het krentenboompje met zijn betoverend mooie witte bloesem volop de lente aan. Hopelijk heb je inmiddels zelf de eerste stappen gezet naar een bijvriendelijk paradijs door de zonuren op je balkon in kaart te brengen en hier biologische planten bij uit te zoeken. Nu is het tijd om de balkondeuren open te gooien en aan de slag te gaan met het vullen van potten, kistjes en kuipen, zodat je de komende tijd heerlijk samen met de bijen en andere diertjes kunt genieten van jouw weelderige bloeiende oase.


Van pril begin tot bloemenpracht in overvloed!

De behuizing van je planten

Laten we eerlijk zijn, als je beperkt bent tot potten en bakken moet je nou eenmaal wat extra je best doen. Maar met de juiste aanpak en een beetje liefde, kunnen je planten net zo goed groeien als in de volle grond. Of je nu een oude emmer nieuw leven inblaast of kiest voor een klassieke terracotta pot, met wat creativiteit verander je elk voorwerp in een bijenbuffet.

Waar je ook in tuiniert, zorg altijd dat er drainage gaten in de bodem zitten, zodat het overtollige water makkelijk kan weglopen en je planten niet verdrinken bij de eerste de beste regenbui. Als je een pot of bak hebt zonder gaten aan de onderkant, kun je heel eenvoudig zelf een paar gaten maken met een boormachine. Kies ook voor zo diep mogelijke potten, zodat je planten voldoende ruimte krijgen om uit te groeien tot flinke exemplaren met veel bloemen, waar bijen straks rijkelijk nectar en stuifmeel kunnen vinden. Bovendien zal de grond in een grote pot minder snel uitdrogen, kunnen je planten meer voedingsstoffen opnemen en hoef je minder vaak te verpotten.

Tip: ben je net als ik een geluksvogel met een wat ruimer balkon? Dan is het ideaal om te tuinieren in speciekuipen. Deze koop je bij de bouwmarkt en wegen niks. Je kunt hierin meerdere plantjes bij elkaar zetten en op die manier een waanzinnige balkonborder creëren.

Een pot van binnen opbouwen

Leg om te beginnen een paar potscherven over het gat in de bodem van je pot, gevolgd door een dun laagje hydrokorrels. Deze kleibolletjes helpen bij het reguleren van de waterhuishouding en houden de wortels van je planten gezond. De potscherven voorkomen dat de hydrokorrels uit het gat rollen. Mocht je dus ooit een pot breken, bewaar dan de scherven voor je volgende bloempot.

Vul de pot vervolgens met een biologische en turfvrije potgrond. Ik zet mijn planten graag in de potgrond van Biokultura. Deze grond biedt een gezonde basis en is zowel verkrijgbaar in de webshop als op verschillende verkooppunten door het hele land. Haal nu de plant voorzichtig uit zijn kweekpotje en plaats hem in zijn nieuwe behuizing. Vul de pot met potgrond tot ongeveer twee centimeter onder de rand, druk zachtjes aan en geef meteen wat water. Nu is het afwachten en genieten van de groei en bloei die komen gaan.

Onthoud wel dat in potten geen natuurlijk bodemleven zit om je planten te voeden, en dat je ze dus af en toe even moet bijvoeren. Dit kan bijvoorbeeld met wormencompost of voedingskorrels en doe je het liefst twee keer per jaar, zo rond maart/april en juli/augustus. Je planten én de bijen zullen je dankbaar zijn.

Tip: heb je een lege zak potgrond over? Knip er een paar gaten in en gebruik de zak om de binnenkant van een houten bak of krat te bekleden. Zo vul je de ruimte op tussen de planken, bescherm je het hout tegen vocht en ben je ook nog aan het recyclen.


Links: eenjarige, inheemse Bolderik. Rechts: Oost-Indische Kers trekt veel hommels en vlinders aan, zoals het groot koolwitje.

Van planten tot zaaien

Vaste planten zoals Beemdkroon, Gewone brunel en Kattenkruid zijn fantastisch, omdat ze jarenlang meegaan en het hele jaar door voedsel bieden voor bijen en andere bestuivers. Samen met bloembollen vormen ze de basis op mijn balkon, maar in april zaai ik ook altijd wat eenjarigen zoals Bolderik, Echte kamille, Goudsbloem en Bijenbrood voor extra kleur en bloei in de zomermaanden.

Het fijne van zaadjes is dat je er overal wel een plekje voor kunt vinden. Stop bijvoorbeeld wat zaadjes van de Oost-Indische Kers tussen je andere planten. Hommels en vlinders zijn er dol op. Of laat de geurende Lathyrus langs de balustrade van je balkon klimmen. De naam verklapt het al, want deze plant is bijzonder geliefd bij de Lathyrusbij, die is uitgeroepen tot 'Bij van het Jaar 2024’. Zaai je deze plant op je balkon, dan help je dus deze zeldzame bij een handje. Wat je ook kiest om te zaaien, ga altijd voor biologisch zaad. Met de zaden van De Bolster zit je altijd goed.

Zo! Nu alles in potten en bakken zit begint het echt vorm te krijgen. Heb je nog wel een plekje overgelaten voor een stoel zodat je straks al het leven kan bewonderen? Het hoeft ook allemaal niet in één keer af te zijn. Je kunt het hele jaar nog van alles toevoegen. Mijn balkon blijft na twee jaar nog steeds groeien en veranderen, en juist dat maakt het zo leuk. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt en dat je gewoon ergens begint. Mijn motto: er kan altijd wel een potje bij!

Tip: op 22 april vieren we Nationale Zaaidag én Dag van de Aarde - de perfecte dag om bloemen op je balkon te zaaien en bij te dragen aan de biodiversiteit in jouw buurt.


Reacties
Categorieën