Zachte winter ongunstig voor bijen
13 januari 2023 
0 min. leestijd

Zachte winter ongunstig voor bijen

Het is al een tijd warmer dan normaal is voor de tijd van het jaar. Afgelopen Oudejaarsdag was de warmste ooit gemeten. Ook deze week is het opnieuw warmer dan gebruikelijk in januari, met temperaturen van boven de 10 graden.

Door die warmte is het mogelijk dat bepaalde insecten nu al uit hun zogenoemde diapauze ontwaken, zegt insectenexpert Aglaia Bouma van Naturalis. Een diapauze is een soort winterslaap waaruit insecten normaal pas in het voorjaar ontwaken. Door het warme weer kan hun ritme ontregeld raken, waardoor ze denken dat het al voorjaar is.

Maar de nectar waarvan bepaalde bijen en vlinders leven is er nu nog niet, of niet genoeg. De bloemen waar ze die nectar vandaan halen bloeien nog niet. "Daardoor gebruiken ze nu al energie die ze eigenlijk nodig hebben in de lente", zegt Bouma. Dat kan betekenen dat ze daardoor het voorjaar niet halen en doodgaan.

Vind je een uitgeputte hommel? Dan kun je proberen deze te helpen door suikerwater aan te bieden, (nooit honing) lees daarvoor het artikel: Eerste hulp bij hommelleed

Bron NU.nl

Over de schrijver
Natuurliefhebber met focus op bijen. Hecht veel waarde aan biodiversiteit en de rol van educatie om dit te bereiken. Werkzaam als directeur van het Bijen Educatiecentrum te Vorden. Op uitnodiging beschikbaar voor lezingen en workshops excursies zowel over bijen als bredere natuuronderwerpen.
Reactie plaatsen