Eerste hulp bij ‘Hommel-leed’
17 februari 2022 
1 min. leestijd

Eerste hulp bij ‘Hommel-leed’

Wat te doen als je een hommel vindt, die onderkoeld is geraakt in het vroege voorjaar?? Veel mensen zijn erg begaan met de hommels, maar weten niet wat voor de hommel het beste reddingsplan is. Even de dingen kort op een rij , waar je een hommel wél mee helpt:

 Volg deze vier stappen bij het redden van een hommel:

 

  1. Vooraf, bedenk dat je met een dier te maken hebt dat mogelijk in nood is en anders kan reageren dan normaal. Hommels zijn niet agressief, maar ze kunnen wél steken als ze zich niet veilig voelen. Benader het beestje met rustige bewegingen en wees voorzichtig.

 2. Controleer of de hommel wel in nood ís. Kenmerken van een hommel in nood zijn: sloom zitten, niet wegvliegen als je in de buurt komt en stil zitten door onderkoeld zijn, waardoor de vleugels niet werken. Een hommel rust soms wel 45 minuten uit voordat ze weer wegvliegt, dat is heel normaal. Doe pas iets, als je de hommel ná deze 45 minuten nog steeds ziet zitten zonder activiteit. Eventuele mijten op de hommel zijn juist nuttig voor de hommel en geen reden tot zorg.  Zie je een hommel vliegen in de wintermaanden? Heel normaal, er zijn soorten die dan actief zijn en nectar zoeken.

3. Plaats de hommel op of bij bloeiende planten, op een beschut deel van de tuin. Plaats haar niet op een voetpad of andere plek waar mensen lopen of er ander verkeer is. Eventueel kun je een uitgeputte en natte hommel in een doosje of kistje met wat blad/stro doen. Laat de hommel altijd buiten (onder afdak tegen regen) zodat hommel kan wegvliegen wanneer ze wil. Neem de hommel nooit mee naar binnen bij de verwarming.

4. Neem een ernstig verzwakte hommel heel voorzichtig op met een papiertje of een lepel en breng haar weer op krachten met een oplossing van een half theelepeltje suiker dat je oplost in lauw water op een eetlepel. Geef nooit honing, dat lijkt gezond en logisch, maar er kunnen juist ziekteverwekkers inzitten.


Vrijwilliger Bijenstichting
Timmy Verbist
Door

Timmy Verbist

op 02 Mar 2022

Top artikel! Toevallig heb ik 3 weken geleden een verkleumde (koningin?)aardhommel op het voetpad in de drukste winkelstraat van Antwerpen gevonden. Een wonder dat ze niet vertrapt is geweest. Ik heb wel geen 45min. gewacht. Ze kroop direct op m'n hand. Ik heb ze een halve kilometer verder naar de botanische tuin gebracht en op een veld krokussen gezet (dat waren de eerste bloemen die ik tegenkwam). Ik hoop dat ik ze zo gered heb!

Bijenstichting
Door

Bijenstichting

op 02 Mar 2022

Beste TimmyGoed gehandeld. Klasse

J. Ottens
Door

J. Ottens

op 28 Feb 2023

Hommel gevonden waarvan achterpoot niet meer meeloopt. Ze loopt rondjes…. Suikerwater gegeven en nu in schoenendoos op beschutte plek buitengezet ( met schoteltje er nog bij) . Is deze hommel nog te redden.

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 28 Feb 2023

Je hebt goed gehandeld maar hommels hebben echt al hun pootjes nodig om te kunnen overleven.

Jacques Henkelman
Door

Jacques Henkelman

op 28 Jun 2023

Vanavond een hommel wat honing gegeven. Blijft op het pad zitten, een vleugel lijkt niet goed ontwikkeld. Wel een grote hommel. Geen idee waarom de rechter vleug klein en in elkaar gedrukt lijkt. Met honing op blad wat uit het pad gezet.

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 28 Jun 2023

Liefst nooit honing geven kunnen ziektes in zitten. Liever suikerwater. Waarschijnlijk aan eind van haar leven en beschadigde vleugel. Hommels leven maar paar weken.

Moniek
Door

Moniek

op 09 Jun 2023

Ik had een hommel gevonden op straat. Hij bewoog niet. Voorzichtig met een blaadje opgepakt en bewoog een beetje. Een schoteltje met suikerwater gemaakt en gegeven. In een groot theedoosje gezet. Ik had er niet veel vertrouwen in, want hij bewoog amper...

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 28 Jun 2023

Goed gehandeld, je kunt niet meer doen dan dit. De rest bepaald de natuur

Moniek
Door

Moniek

op 09 Jun 2023

...daarna het doosje weggezet en gewacht. Daarna stiekem gekeken en toen zat ie op de zijkant van 't doosje. Het doosje op een beschutte plek in de tuin gezet. En daarna is ie weggevlogen. Dus 1 hommel is gered! Was een mooie bijzondere ervaring!!

R de Bode
Door

R de Bode

op 07 Jul 2023

Ik vermoed dat ik een nest met hommels in de tuin heb in de berk. Ik hoor ik veel gezoem en een dag geleden vond ik 2 hommels onder aan de boom op de grond. Na het lezen van dit verhaal begrepen dat ik er niets aan hoef te doen. Mooi om te weten.

Jo Lies
Door

Jo Lies

op 11 Jul 2023

Mijn hommel wil niets eten of drinken, ook geen suikerwater. Wil ook perse niet van mijn vinger af. Zal ik het dan maar even op mijn vinger laten rusten? En na 45 minuten dan?

Kim
Door

Kim

op 25 Jul 2023

Vandaag een ernstig verzwakte hommel suikerwater gegeven, ze bleef maar steeds terug kruipen op mijn hand dus heb haar meegenomen maar vrees dat ze toch aan het einde van haar leven zit.Vleugel was wat beschadigd en pootjes beginnen naar binnen te staan😢

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 22 Aug 2023

Hommel leven maar enkele weken en zijn dan versleten door het harde werken. Dat is nu eenmaal de natuur

Reactie plaatsen