Eerste hulp bij ‘Hommel-leed’
17 februari 2022 
2 min. leestijd

Eerste hulp bij ‘Hommel-leed’

Wat te doen als je een hommel vindt, die onderkoeld is geraakt in het vroege voorjaar?? Veel mensen zijn erg begaan met de hommels, maar weten niet wat voor de hommel het beste reddingsplan is. Even de dingen kort op een rij , waar je een hommel wél mee helpt:

 Volg deze vier stappen bij het redden van een hommel:

 

  1. Vooraf, bedenk dat je met een dier te maken hebt dat mogelijk in nood is en anders kan reageren dan normaal. Hommels zijn niet agressief, maar ze kunnen wél steken als ze zich niet veilig voelen. Benader het beestje met rustige bewegingen en wees voorzichtig.

 2. Controleer of de hommel wel in nood ís. Kenmerken van een hommel in nood zijn: sloom zitten, niet wegvliegen als je in de buurt komt en stil zitten door onderkoeld zijn, waardoor de vleugels niet werken. Een hommel rust soms wel 45 minuten uit voordat ze weer wegvliegt, dat is heel normaal. Doe pas iets, als je de hommel ná deze 45 minuten nog steeds ziet zitten zonder activiteit. Eventuele mijten op de hommel zijn juist nuttig voor de hommel en geen reden tot zorg.  Zie je een hommel vliegen in de wintermaanden? Heel normaal, er zijn soorten die dan actief zijn en nectar zoeken.

3. Plaats de hommel op of bij bloeiende planten, op een beschut deel van de tuin. Plaats haar niet op een voetpad of andere plek waar mensen lopen of er ander verkeer is. Eventueel kun je een uitgeputte en natte hommel in een doosje of kistje met wat blad/stro doen. Laat de hommel altijd buiten (onder afdak tegen regen) zodat hommel kan wegvliegen wanneer ze wil. Neem de hommel nooit mee naar binnen bij de verwarming.

4. Neem een ernstig verzwakte hommel heel voorzichtig op met een papiertje of een lepel en breng haar weer op krachten met een oplossing van een half theelepeltje suiker dat je oplost in lauw water op een eetlepel. Geef nooit honing, dat lijkt gezond en logisch, maar er kunnen juist ziekteverwekkers inzitten.


Vrijwilliger Bijenstichting
Timmy Verbist
Door

Timmy Verbist

op 02 Mar 2022

Top artikel! Toevallig heb ik 3 weken geleden een verkleumde (koningin?)aardhommel op het voetpad in de drukste winkelstraat van Antwerpen gevonden. Een wonder dat ze niet vertrapt is geweest. Ik heb wel geen 45min. gewacht. Ze kroop direct op m'n hand. Ik heb ze een halve kilometer verder naar de botanische tuin gebracht en op een veld krokussen gezet (dat waren de eerste bloemen die ik tegenkwam). Ik hoop dat ik ze zo gered heb!

Bijenstichting
Door

Bijenstichting

op 02 Mar 2022

Beste TimmyGoed gehandeld. Klasse

J. Ottens
Door

J. Ottens

op 28 Feb 2023

Hommel gevonden waarvan achterpoot niet meer meeloopt. Ze loopt rondjes…. Suikerwater gegeven en nu in schoenendoos op beschutte plek buitengezet ( met schoteltje er nog bij) . Is deze hommel nog te redden.

Jaap Molenaar
Door

Jaap Molenaar

op 28 Feb 2023

Je hebt goed gehandeld maar hommels hebben echt al hun pootjes nodig om te kunnen overleven.

Reactie plaatsen