Bijvriendelijke plantenkweker toch niet zo bijvriendelijk
15 september 2021 
0 min. leestijd

Bijvriendelijke plantenkweker toch niet zo bijvriendelijk

Zogeheten bijvriendelijke tuinplanten die in Nederlandse tuincentra worden verkocht bevatten chemische gewasbeschermingsmiddelen zoals neo-nicotinoïden, die juist bijensterfte veroorzaken. Dit zou blijken uit een uitzending van Keuringsdienst van waarde over bij-vriendelijke planten, die op(donderdag 16 september, om 20.25 uur is uitgezonden en op NPO 3. (je kunt via website programma terugkijken)

Onder noemers als bee-friendly, insectvriendelijk of insecten- en vlinderlokker en met vrolijke afbeeldingen van blije bijen leveren kwekers bijvriendelijke tuinplanten aan tuincentra. Reden voor de publieke omroep om, op aangeven van activisten van Pesticide Action Network Nederland (Pan-NL) en Greenpeace, planten naar het lab te halen en scans uit te voeren.

Resultaten:

  • 14 monsters genomen
  • 11 van de 14 monsters bevatten bestrijdingsmiddelen
  • 6 van de 14 monsters bevatten Neonicotinoiden (zeer giftig voor bijen)


Over de schrijver
Natuurliefhebber met focus op bijen. Hecht veel waarde aan biodiversiteit en de rol van educatie om dit te bereiken. Werkzaam als directeur van het Bijen Educatiecentrum te Vorden. Op uitnodiging beschikbaar voor lezingen en workshops excursies zowel over bijen als bredere natuuronderwerpen.
Reactie plaatsen