Carola Schouten, bescherm onze bijen en stem voor een totaalverbod op neonicotinoïden
Jaap Molenaar
02/23/2018
0 min

Carola Schouten, bescherm onze bijen en stem voor een totaalverbod op neonicotinoïden

02/23/2018
0 min

Persbericht: 23 februari 2018

Het is code ‘rood’ voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven. Recent onderzoek laat zien dat in de afgelopen 27 jaar de vliegende insecten met 75% zijn afgenomen . Naast het verdwijnen van voedsel en nestgelegenheid voor insecten spelen het gebruik van herbiciden en insecticiden in de landbouw hierin een cruciale rol.

Op 21 maart stemt de EU over een totaalverbod op de neonicotinoïden: clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam in buitenteelten. De grote vraag is: hoe gaat Nederland stemmen?

Recent benoemden de VN het gebruik van pesticiden als een schending van het mensenrecht op gezondheid . Elf landen, waaronder Engeland en Frankrijk spreken zich nu al uit voor een totaalverbod op deze neonicotinoïden. Op basis van het recente inzicht over de enorme afname van insecten heeft Engeland zijn standpunt herzien.

Er is dus alle reden voor Nederland om hetzelfde te doen.

Een totaalverbod betekent een gigantische stap naar een gezonde, schone landbouw en een vitale natuur. En dát is wat we allemaal – mensen en dieren – nodig hebben, gezond voedsel en een gezonde leefomgeving.

Daarom is er nu een petitie gestart: Teken hier

Prominente Nederlanders waaronder Jan Terlouw, professor Frank Berendse, WUR, professor Hans de Kroon RU en professor Louise Vet NIOO-KNAW, hebben hun naam verbonden aan een stem voor een schonere landbouw zonder neonicotinoïden!

De resultaten worden op 14 maart aangeboden aan minister Carola Schouten

Meer informatie over deze actie is te vinden op een tijdelijke website: ‘Steun de bij, Nederland gifvrij!

Reacties
Categorieën