Onderzoek EFSA noodvergunning Neonicotinoiden duurt te lang
09 december 2020 
0 min. leestijd

Onderzoek EFSA noodvergunning Neonicotinoiden duurt te lang

De EFSA moet in 2020 een aantal noodvergunningen beoordelen die door de lidstaten zijn verleend voor het gebruik van neonicotinoïden in suikerbieten.

Het verzoek van de Europese Commissie betreft 21 noodvergunningen voor clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam en thiacloprid, verleend door Oostenrijk, België, Kroatië, Denemarken, Spanje, Finland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije.

Buitengebruik van imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin werd in mei 2018 verboden en een aanvraag om de goedkeuring van thiacloprid te verlengen werd in januari 2020 door de Europese Commissie afgewezen. De beslissingen werden genomen op basis van wetenschappelijke beoordelingen door de EFSA.

De EFSA zal onderzoeken of de vergunningen gerechtvaardigd zijn gezien de specifieke situatie van elke lidstaat en de beschikbaarheid van alternatieve middelen om de suikerbietgewassen te beschermen. De beoordelingen zouden in de tweede helft van 2021 moeten zijn afgerond.

Dit is veel te laat want dan zijn ondertussen voor het groeiseizoen 2021 de noodvergunningen al weer afgegeven en wordt het milieu weer blootgesteld aan deze bestrijdingsmiddelen. Gelukkig weigert onze Minister Carola Schouten voor Nederland een noodvergunning af te geven!

Over de schrijver
Natuurliefhebber met focus op bijen. Hecht veel waarde aan biodiversiteit en de rol van educatie om dit te bereiken. Werkzaam als directeur van het Bijen Educatiecentrum te Vorden. Op uitnodiging beschikbaar voor lezingen en workshops excursies zowel over bijen als bredere natuuronderwerpen.
Reactie plaatsen