Knuffelbijen, niet doen, bijen zijn geen gebruiksvoorwerpen!
Nieuwsberichten
Jaap Molenaar
Nieuwsberichten
04/27/2019
1 min

Knuffelbijen, niet doen, bijen zijn geen gebruiksvoorwerpen!

04/27/2019
1 min

We krijgen regelmatig de vraag wat we vinden van het aanbod aan knuffelbijen.
Onze mening is duidelijk: niet doen.
Er zijn diverse redenen waarom wij deze mening hebben:
• Hier red je de achteruitgang van bijen niet mee. En de Rosse metselbij is juist één van de meest algemene soorten. Die hoeven we niet te kweken om als soort in stand te houden.
• Er is bij mensen te weinig kennis over het voedsel van metselbijen. Als je de bijen loslaat in een tuin waarin geen of onvoldoende voedselplanten aanwezig zijn verhongeren deze bijen. Ze zijn namelijk niet in staat om lange afstanden te vliegen. Voedsel en nestelgelegenheid moet dichtbij elkaar zijn.
• Als je zorgt voor voldoende voedselplanten dan lok je vanzelf deze bijen naar je toe. Daarvoor hoef je geen bijen te kopen. En dat is veel natuurlijker want dan krijg je bijen in je tuin die al in diezelfde omgeving leven.
• Het gevaar voor verspreiding van ziekten is aanwezig. Er zijn vele voorbeelden bij honingbijen dat door het reizen ziekten onder bijen worden verspreid. Die kans is ook bij de metselbijen aanwezig. Dit kan tot grote problemen leiden in de populatie metselbijen.
Bijen horen in de vrije natuur. De mens heeft de neiging om allerlei dieren te kweken. Dit heeft bij veel land- en tuinbouw dieren en bij huisdieren tot problemen geleid. Laten we de bijen dit soort problemen besparen. Je helpt de bijen meer door voedselplanten in je tuin te zetten, geen gif te gebruiken en nestelgelegenheid aan te brengen.
Wil je leren hoe je bijen kunt helpen? Neem dan een gratis abonnement op ons online cursusprogramma.

Reacties
Categorieën